Ost til julekosen

Selbu_blåmugg_ost_pepperkake_jul_banner

Det begynner å nærme seg jul, og denne julen er det vel fortjent å kose seg litt ekstra! Spennende oster er en viktig del av julekosen for mange, og ost passer godt til mange måltider gjennom høytiden. 

Mange har en spesiell favorittost som gir smaken av jul, for eksempel edamerost eller julebrunost. Lek dere gjerne med nye oster og tilbehør, og gi gjestene minneverdige matøyeblikk denne julen. 

Dadler med ostDadler med ost

10 porsjoner

Ingredienser

  • 100 dadler
  • 1 kg Norvegia® Ekstra Vellagret

Fremgangsmåte

Skjær et snitt i hver daddel på langs, men ikke helt gjennom. Ta ut steinen. 

Skjær ost i små staver. Legg ostestavene i dadlene og trykk sammen. 

Skjær de fylte dadlene på tvers og server. 

 

 

Pepperkake med blåmuggostPepperkaker med blåmuggost

10 porsjoner

Ingredienser

  • Pepperkakedeig eller ferdige pepperkaker
  • Selbu® Blå
  • Honning, fikensyltetøy eller annet søtt tilbehør

Fremgangsmåte

  • Skjær blåmuggost i tynne skiver og legg en til to skiver på hver pepperkake.
  • Topp med ønsket søtt tilbehør

 

Ostefat med aprikoschutneyOstefat med aprikoschutney

10 porsjoner

Ingredienser

  • 450 g TINE® Gräddost
  • 350 g Selbu® Blå
  • 350 g Dovre Ysteri Norsk Brie

Aprikoschutney

  • 300 g tørkede aprikoser
  • 1/2 sitron
  • 2 dl vann
  • 3 stk stjerneanis
  • 1 stk kanelstang
  • 100 g valnøtter

Fremgangsmåte

  • Skjær aprikosene i biter. Press saften av sitronen. Kok aprikosene med vann, sitronsaft, stjerneanis og hel kanel i 10-15 minutter. Rør slik at det moser seg litt. Hakk valnøttene. Rør inn valnøtter og eventuelt litt madeira. Avkjøl og ha chutneyen over i et glass. Oppbevar kjøligtil servering. 
  • Legg opp osten og sett frem chutneyen. Server gjerne kjeks eller knekkebrød til. 

Tips: Temperer ostene i cirka en time før servering. Da kommer alle smakene til sin rett. 

 

Produkter fra TINE i denne artikkelen

Alle priser vises eks. moms