Ikke kast matrester – lag nye, smakfulle retter!

Restematbanner 2

Restemat og utgående produkter mikset med litt kreativitet gir raskt nye, spennende retter! Og med matlagingsprodukter fra TINE® i tillegg, løftes smaken på maten til nye høyder. Vi gir deg tipsene!

Ifølge tall fra SSB kastet vi 208.905 tonn matavfall i Norge i 2019, altså ca. 40 kg per nordmann. Med litt inspirasjon til å lage restemat, kan man unngå at fullt brukbare matvarer havner i avfallet, bidra til å redusere matsvinnet samt styrke egen økonomi.

Smakfulle gratenger

Gratenger i alle former er også perfekt restemat. Brødrester er kjempegodt å ha i gratengen, og grønnsaker er også en sikker vinner. Lag en enkel, hvit saus med TINE® Fløte eller TINE® Crème Fraîche og hell i formen. Og ikke glem revet ost for gratinering på toppen! 

Lag egen iskaffe!

Av kafferester kan du fryse kaffeisbiter. Med isbiter av kaffe klare i fryseren kan du servere deilig iskaffe i rekordfart – det er bare å putte i et glass og helle over melk. (Husk at isbitene trenger å stå i fryseren i ca. 4 timer.)

Vafler, pannekaker, lapper og sveler

Rester av melk og fløte, antagelig som også har gått over «best før»-datoen (se – lukt – smak), kan fint brukes for eksempel i vafler, pannekaker, lapper eller sveler. 

Suppe eller gryterett?

Alle grønnsaksrester kan bli til en deilig suppe eller en herlig gryterett. Brunostrester er supre å bruke i gryteretter – eller saus) – spesielt i viltgryte/-saus.

TINE® Crème Fraîche eller TINE® Fløte hever smaken på enhver varmrett og skiller seg ikke. TINE® Rømme egner seg best til bruk i kalde retter eller som tilbehør til varmretten, for eksempel en rømmeklatt på toppen av suppen!

Lag deilige desserter av grøtrestene

Har du grøt til overs, må du for all del ikke kaste den, du kan heller lage deilig riskrem eller grøtlapper ! Grøten kan også fryses. 

Bland grøtrester i vaffelrøra og du får deilige risvafler som stekes som vanlig i vaffeljern. Serveres med deilig tilbehør som syltetøy eller friske bær og mørk sjokolade.

Pizza til helgekosen

Helgekosen kan vel så gjerne være restemat. Pizzaen kan for eksempel toppes med rester av tacokjøttdeig eller pålegg. I stedet for den vanlige tomatsausen, kan du lage en smakfull variasjon av hvit saus med rester av TINE® Rømme eller TINE® Crème Fraîche, litt hvitløk, chili, olje, salt og pepper. Og husk revet ost – bruk gjerne ulike osterester.

Ikke kast «visne» bananer!

Bananer som har blitt litt flekkete eller brune i skallet er visst noe av det folk kaster mest. Disse er supre til å bruke i for eksempel pannekaker eller smoothie – gir god smak og fylde. I smoothien kan også annen frukt og bær brukes, selv om de har begynt å bli litt «slappe».

Brødet fra i forgårs

Av tørt brød kan du lage krutonger ved å kutte opp brødet i terninger og steke i olje sammen med hvitløk, rosmarin og salt – eller  saftig brødpudding som dessert! Til sistnevnte kan også rester av sukkerbrød, hveteboller, julekake e.l. være et ypperlig utgangspunkt.

Best før – brukbar etter

De fleste melk- og meieriprodukter er mer­ket med «best før». Du trenger altså ikke å kaste/helle ut dersom datoen har passert, men dersom produktet lukter, smaker og ser ut som vanlig, kan det trygt brukes.

Noen produkter blir faktisk bedre med alderen! Ost vil utvikle smak og karakter når den modnes, dersom den oppbevares riktig. Ser den like fin ut, er det ingen grunn til bekymring.

TINE® donerer produkter

– For å unngå å kaste kvalitetsmat som overskuddsvarer eller produkter med kort holdbarhet, velger TINE® å gi bort til Matsentralen over hele landet. Vi har vært samarbeidspartner siden 2013, og TINE® bidrar med både finansiering og produkter i det viktige arbeidet Matsentralen gjør, sier leder for bærekraft i TINE, Bjørn Malm. Matsentralen distribuerer blant annet videre til Blå Kors, Frelsesarmeen, Evangeliesenteret og Fattighuset.

Produkter fra TINE i denne artikkelen

Alle priser vises eks. moms