20-årsjubileum for verdens melkedag

melkeglass banner

Foto: GettyImages

Mandag 1. juni feires verdens melkedag, og det skåles i melk verden rundt. Samtidig viser ferske salgstall at nordmenn kjøper mer melk enn på lenge, skriver Melk.no.

I år er det 20 år siden dagen ble etablert av FNs mat- og landbruksorganisasjon for å sette fokus på melk og meieriprodukters viktige rolle som globale matvarer. I dag har melken befestet sin plass som en av våre mest sentrale matvarer.

Nordmenns holdninger til melk er styrket

Etter mange år med nedgang og røde tall så ser det nemlig ut til at koronakrisen har styrket nordmenns holdninger til melk og melkeproduksjon, og nå går også melkesalget til himmels.

Med mer hjemmetid og økt behov for trygghet har nordmenn kjøpt 1 millioner liter mer melk i årets første måneder sammenlignet med i fjor. Flere mener også at melkeproduksjon er en viktig del av en bærekraftig og sunn matproduksjon. Det er gode nyheter for de hardtarbeidene melkebøndene i Norge og i resten av verden.

– Det er fantastisk at de norske melkebøndene i enda større grad enn før får den honnøren de fortjener. Jeg tenker at de fleste av oss føler på en ekstra takknemlighet og respekt for jobben bøndene gjør i en tid der verden kan oppleves som utrygg. De står støtt, med beina godt plantet på jorden selv når hele verden rystes, sier direktør i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no), Ida Berg Hauge.

Viktig næring for mennesker verden over

Internasjonale tall viser at 1 milliard mennesker jobber i tilknytning til meierisektoren. Det finnes faktisk omlag 133 millioner melkegårder i verden og 7600 av disse finner vi i Norge.

Meieriindustrien bidrar til mange millioner jobber for kvinner rundt om i verden. Dette er spesielt viktig i lavinntekstland, og over 37 millioner melkegårder verden over er drevet av kvinner.