Årets Matgledebedrift 2019 – vinneren

Samlebilde Årets Matgledebedrift 2019

Vinneren i den tradisjonsrike konkurransen Årets Matgledebedrift er kåret! Foto: Brita Unnerud

Kåring av vinnere i den tradisjonsrike konkurransen Årets Matgledebedrift gikk av stabelen torsdag kveld 24. oktober 2019. Vinneren er Drømmehagen barnehage på Frekhaug, andreplassen går til Restaurant Kokkekollektivet i Halden og tredjeplassen til Ullerud sentralkjøkken i Drøbak. Vi gratulerer!

Bildet, fra venstre: TINE-kokk Pål Jetmundsen, Haakon Selmer-Olsen og Robert Aksmo fra Restaurant Kokkekollektivet i Halden (2. plass), Silje Enerstvedt Garlid fra Drømmehagen barnehage på Frekhaug (1. plass), Bjørg Helene Thue fra Ullerud sentralkjøkken i Drøbak (3. plass) og mesterkokk Ørjan Johannessen.

Årets Matgledebedrift er en tradisjonsrik konkurranse som har vært avholdt i flere år. I år er det 12. gangen!
– Dette er like spennende hvert år, både for oss og ikke minst for finalistene som har kommet hit i dag, sier kokk og matfaglig ansvarlig i TINE Partner Servering, Pål Jetmundsen, som også er jurymedlem.

Imponert over matgleden og engasjementet

– Det var helt fantastisk å besøke de 14 semifinalistene. Vi i juryen er svært imponert over all den matgleden og engasjementet som er der ute! Og ikke minst den stoltheten av å bli sett i den jobben de gjør hver dag, sier mesterkokk og juryformann Ørjan Johannessen.

Å kåre en vinner har absolutt vært en tøff jobb.
– Takk for flott innsats fra alle sammen. Dere representerer alle bedrifter dere kan være stolte av. Det lyser av gode matopplevelser og kreativ tenkning, sier Johannessen til de seks finalistene.

Fire høner og råvarer fra egen hage

Hos vinneren av Årets Matgledebedrift 2019 står måltidet høyt i fokus, og på dette stedet er kjøkkenet hjertet i bedriften, noe som kjennes på kroppen når man er til stede. 1. plassen går til:

 • Drømmehagen barnehage på Frekhaug ved kokk og avdelingsleder kjøkken Silje Enerstvedt Garlid og resten av teamet

– Seier i Årets Matgledebedrift betyr veldig mye! Dette er bare helt fantastisk, spesielt siden vi er den første barnehagen som vinner, sier Silje Enerstvedt Garlid.

Drømmehagen barnehage 1. plassTeamet hennes består av kjøkkenassistenten, alle de voksne som jobber på avdeling i barnehagen og sist, men ikke minst: barna.
– Sammen jobber vi med matglede hver eneste dag. Alle har blitt ekstra motivert av konkurransen! Barna behersker bruk av kokkekniver og andre redskaper i matlagingen, og de elsker å få hjelpe kokken med skrelling og kutting. De velger ofte «matgruppen» som pedagogisk aktivitet når de får velge selv, sier hun.

Bildet: TINE-kokk Pål Jetmundsen, salgskonsulent i TINE Partner Servering – Elisabeth Aga, Drømmehagen barnehage ved Silje Enerstvedt Garlid og mesterkokk Ørjan Johannessen.

Seieren viser at Drømmehagen barnehage har valgt riktig når de har mat og måltid som ett av tre satsningsområder. – Jeg som kokk har fått frihet til å skape matglede gjennom aktiviteter og gjennom å inspirere alle de ansatte til å være nysgjerrige på mat og råvarer sammen med barna, sier Enerstvedt Garlid.

Kortreiste råvarer
I barnehagen er kokken en del av ledergruppen for å få glede over måltidet forankret hos alle. Om det er egg fra stedets egen gård – hvor fire høner hver dag gir ferske, gode egg, og om det er frukt og bær fra egen hage som plukkes for videreforedling. Alt benyttes. Gleden av det nære er stor. Gleden over å spise noe rett fra naturen og lære hvor maten kommer fra. 

Barna lærer å sette pris på god og sunn mat
Drømmehagen barnehage har jobbet i seks år for at barna i skal få et sunt, godt og variert kosthold, både inne i barnehagen og på tur i skogen. Medvirkning har hele tiden stått i fokus. Barna får lov å komme med ønsker om hva som skal stå på menyen, smaker nye smaker – og opplever MATGLEDE! De lærer rett og slett å sette pris på god, sunn mat – noe de tar med seg hjem og videre i livet. Kanskje finner vi flere fremtidige kokker blant disse barna … Iallfall mennesker med masse glede av mat og natur!

– Vi har de mest kritiske gjestene, men de er også de mest engasjerte, de mest begeistrede og de mest takknemlige gjestene. Tusen takk til alle barna i Drømmehagen barnehage! avslutter en stolt kokk og kjøkkenleder Silje Enerstvedt Garlid.

Ubeskrivelig engasjement og egen «rockekokk»

Sølvvinneren er et helt spesielt sted med et helt ubeskrivelig engasjement. Et sted hvor det skjer veldig mye på innsiden, men mye på utsiden også – hvor alt selvfølgelig dreier seg om god mat. 2. plassen går til:

 • Restaurant Kokkekollektivet i Halden ved «rockekokken» Haakon Selmer-Olsen og resten av teamet

Kokkekollektivet 2. plassRestauranten gjør de små tingene som betyr så mye på små plasser – fra business til veldedighet. De støtter lokal hockeyklubb, er på lag med Røde Kors, samler inn til vanskeligstilte barn og hjelper til med mat og drikke på byens festivaler. Restauranten bruker lokalmatprodusenter som kommer på døra med alt det skal være av gode og kortreiste råvarer.

Bildet: TINE-kokk Pål Jetmundsen, Restaurant Kokkekollektivet ved «rockekokk» Haakon Selmer-Olsen og Robert Aksmo, samt mesterkokk Ørjan Johannessen. 

De mener at god saus til god mat er en menneskerett, og «Sausenisseprosjektet» ble etablert. God, gammeldags saus bringes hjem til deg, noe som er svært populært i nærmiljøet!

Norges største og kanskje eneste kokebokbibliotek med over 2000 bøker finnes hos Kokkekollektivet. Og kreativiteten er stor, og følgende kan nevnes: Samarbeid med parfymeri med meny inspirert av Dolce & Gabbana-produkter, ansvaret for all mat på «Tons of Rock», grilling i bakgården før konsert med Rammstein, «bestemormenyer» på søndager og matquiz hver mandag!

Høye kokkehatter og brede smil

Årets 3. plass går til et team med engasjement utenom det vanlige. Matglede, skapervilje og glød – og lysten til å bli bedre og utvikle er tydelig. En av nøklene til suksess er godt samarbeid mellom kjøkkenet, avdelinger og serviceteamet – noe som er viktig for å skape best mulig matglede og trivsel. Bronsen går til:

 • Ullerud sentralkjøkken i Drøbak ved  Bjørg Helene Thue og hennes team

Ullerud sentralkjøkken 3. plassKokkene pynter seg med sorte, lange forklær, høye kokkehatter og brede smil – til stor glede for beboerne – som føler de er på hotell! De kan friste med lekre lunsjer og nydelig matlukt i gangene, pizza laget sammen med beboerne og vaffelservering i «lavvon».

Bildet: TINE-kokk Pål Jetmundsen, salgskonsulent Anne Hoffsbakken i TINE Partner Servering, Ullerud sentralkjøkken ved Bjørg Helene Thue og mesterkokk Ørjan Johannessen.

Sammen med Lions & Frivillighetssentralen er de pådrivere i pilotprosjektet «Kom og spis med oss», der eldre hjemmeboende blir hentet for samling rundt matbordet i den populære Huskestua Kafè. Sosialt samvær og grillfest med Russen er til glede både for de unge og de eldre. Dette er nå en fast tradisjon – og «omsorgsknuten» som en engel i russelua et faktum.

Et godt sted å jobbe. Et godt sted å bo. Et godt sted å bli gammel.

 

Fjerdeplassen

Årets fjerdeplass gikk til de andre tre finalistene: 

 • Scandic Hotel Nidelven, Trondheim
 • Hjertet kafè Sykehuset Østfold Kalnes, Sarpsborg
 • De 3 stuer avd. Verftsgata, Trondheim

Flotte premier!

Vinnerne av Årets Matgledebedrift 2019 får en matfaglig reise for to til Tallinn, Estland, og Bocuse d’Or Europe i slutten av mai 2020, for å heie på Norges deltaker, Christian André Pettersen (Årets kokk 2019).

2. premien er en matfaglig dag sammen med Ørjan Johannessen på kjøkkenet på Bekkjarvik Gjestgiveri.

Vinnere av 3. premien får besøke sølvvinner fra Bocuse d'Or Lyon 2017, Christopher Davidsen, på Britannia Hotel i Trondheim.

Juryens sammensetning

Vinnerne ble kåret av juryen som består av gullvinner Bocuse d'Or 2015, mesterkokk Ørjan Johannessen, og følgende fra TINE Partner Servering: sjef kundeutvikling Kenneth Myklebust, matfaglig ansvarlig Pål Jetmundsen og kundeprogramansvarlig Brita Unnerud.

– En godt sammensatt jury som ser helheten av det som gjøres av matglede – både de små og store tingene, det som sies og det som ikke sies, men som sitter i veggene og i kroppsspråket hos de som forteller, sa Ørjan Johannessen under sin presentasjon av finalistene.

Juryen besøkte i år alle semifinalistene

Av de nominerte i konkurransen valgte juryen ut 14 semifinalister, og alle disse fikk muligheter til å vise fram sin fremragende matglede da juryen kom på besøk. Ut fra besøkene valgte juryen ut  seks finalister  som var representert under utdelingen på Ostens dag-arrangementet. 

Åtte semifinalister nådde ikke helt opp denne gang:

 • Fazer Food Services avd. Vedal, Oslo
 • Restaurant To Rom og Kjøkken, Trondheim
 • Hegstad & Blakstad Abels Hus, Trondheim
 • Valdres Lokalmedisinske Senter, Fagernes
 • 4Service avd. Diagonale, Oslo
 • 4Service avd. Dronning Mauds gate, Oslo
 • Sodexo avd. DNB personalrestaurant, Oslo
 • De 3 stuer avd. Oslo Atrium, Oslo