Skal heve ostekompetansen i bedriftsmarkedet

Osteeksperten banner low

OsteCompagniet AS jobber med TINEs spesialoster og merker at osteinteressen i Norge er på vei opp. Sammen med Norsk Gardsost kommer de nå med et nytt kurstilbud. Vi gir 30 % rabatt ved påmelding i november!

Katharina Sandberg Lund, leder i OsteAkademiet hos OsteCompagniet, mener at ostebransjen kan lære litt av vinbransjen her.
– Vinbransjen er i en særstilling når det gjelder å formidle kunnskap og historie om produktene ut til gjestene. Nå mener vi at det er på tide at ost kommer opp på samme nivå, og da er det helt avgjørende at fagfolkene i bransjen har en solid osteutdannelse i bunn.

Bli gjestenes førstevalg på ost

Kurset har fått navnet «OsteEksperten» og kjøres over to samlinger der hver samling går over to dager. De har fått med seg noen av Norges fremste fagfolk på ost på laget og satt sammen et spennende program. På kurset vil deltakerne lære om alt fra råvaren til ysteprosessen, lagring og historiefortelling. Det blir både innlegg om norsk ost og ystetradisjon og om utenlandske oster. I tillegg blir smaking og vurdering av ost en viktig del av kurset.

– For å forstå ostens egenskaper må deltakerne lære seg å smake og bedømme de ulike ostene. Her har vi blant annet et nyutviklet smakshjul som gjør det enklere å sette ord på hva en smaker. Vi skal utdanne kunnskapsrike osteeksperter som gjør at ditt serveringssted eller din butikk blir gjestenes førstevalg på ost, fortsetter Sandberg Lund.

– Målet vårt er å utdanne osteambassadører

Norsk Gardsost skal bidra med faglige innlegg på kurset. I tillegg blir det besøk på et gårdsysteri der deltakerne får høre hvordan reisen er fra melk til ost, og der de får studere ysteprosessen på nært hold. Kurset avsluttes med en osteeksamen som inneholder både smaking og en teoretisk prøve som må bestås.

– Målet vårt er å utdanne osteambassadører som skal framsnakke og dele sin kunnskap og entusiasme for ost både internt i sin organisasjon og til gjester og kunder. «OsteEksperten» er for ansatte i både dagligvare, hotell og restaurant. Det kan være servitører, kjøkkensjefer, butikkansatte, ferskvaresjefer, ansatte i spesialbutikker, samt andre osteinteresserte i proffmarkedet, utdyper leder i Norsk Gardsost, Jarle Rueslåtten. 

Program OsteEksperten

1. samling: 7.–8. januar 2020

  • Hvordan lages ost?
  • Hvordan bedømme ost?
  • Terroir (fòr, melketype, rase, osv.)
  • Historie, ulike land og kulturer
  • Tradisjonsprodukter

2. samling: 17.–18. mars 2020

  • Tilbehør til ost
  • Ost i matlagning
  • Sesonger for ost
  • Besøk på småskalaysteri
  • Osteeksamen

Mer informasjon om kurset og påmelding finner du her