TEMA: Allergenmerking – trygg mat

TEMA Allergenmerking banner

Det er 14 allergener som skal merkes: kornslag som inneholder gluten, skalldyr, egg, fisk, peanøtter, soya, melk, nøtter, selleri, sennep, sesamfrø, svoveldioksyd og sulfitter, lupin og bløtdyr.

Det er enkelt å identifisere disse når man bruker dem som hovedingredienser. Men hva om de gjemmer seg i noen av de andre ingrediensene? I magasinet får du oversikten over hvilke produkter du bør følge med på.

Helle Grøttum er generalsekretær for Astma og allergi i LHL. Hun jobber blant annet med å gjøre det enklere for alle å spise trygt, uansett sammenheng. For noen er nemlig konsekvensene av matallergien potensielt livstruende. Grøttum forklarer: 

  • Allergener er proteinene i maten. De som har allergi oppfatter allergenene som farlige inntrengere og setter i gang en allergisk reaksjon.

  • Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) øker forekomsten av allergisk sykdom i hele den vestlige verden. Vi er også mer oppmerksomme på hva vi ikke tåler, og helsevesenet er blitt flinkere til å stille allergidiagnose enn tidligere.

  • I Norge har vi god mattrygghet og vi forventer å få trygg mat. For en med matallergi er trygg mat laget uten det de ikke tåler. Dialog med de som tilbereder maten er avgjørende.

«For en med matallergi er trygg mat laget uten det de ikke tåler. Dialog med de som tilbereder maten er avgjørende. Vær ærlig og ikke gjett! Det er lov å si at man dessverre ikke kan tilby et trygt måltid.», sier Grøttum.

Trygg mat - smalt banner