Ikke bare smak og behag

Diakonhjemmet banner diverse - foto JS

På kjøkkenet ved Diakonhjemmet sykehus: Karbonadesmørbrød, E+® og Mbenga lager suppe. Foto: Sandvik

Hvordan frister man gjestene sine når mange av dem mangler matlyst? På Diakonhjemmet sykehus serveres det hver dag minst 250 døgnporsjoner til pasienter.

Alle er klare på at kjøkkenet på et sykehus har mange krav å innfri. Blant de som tilbereder alle måltidene, i tillegg til å fylle kantine og pasientkafé med fristelser, er kjøkkensjef Frode Holland.
– Vi er ett av de få sykehusene i Norge som fremdeles bruker brettservering. All mat som pasienten skal ha settes på et brett som blir kjørt opp i en vogn og servert av pleiepersonalet, sier han.

Den største utfordringen sykehuset har, er at de skal lage mat som tilfredsstiller mennesker som egentlig ikke har et ønske om å være her. Så det at maten er velsmakende og ikke minst ser bra ut, det er viktig.
– Porsjonsstørrelse, hvordan vi legger på tallerkenen, hvordan vi pynter, konsistens, alt dette er kjempeviktig! Og smak, selvfølgelig, sier Holland.

Samarbeid mellom kjøkken og pleiepersonalet

Menyene settes opp i samarbeid med ernæringsfysiologene på sykehuset. Både normalkostmenyen, til pasienter som kan spise alt, og spesialkostene følger Helsedirektoratets anbefalinger for kosthold i den norske befolkningen generelt eller for mennesker med en viss type lidelse. Så er det opp til kjøkkenet å lage god mat basert på disse retningslinjene.

Kjøkkensjefen forteller at de har ganske mange dietter.
– Jeg vil tippe at vi ligger rundt 20 prosent avvik fra normalkost, med både spesialkost på grunn av en diagnose og ønskekost på grunn av at man spiser dårlig.

Ikke bare smak og behag

Flere pasienter har større utfordringer i matveien enn preferanser. Mange av dem får rett og slett ikke til å spise nok. I over tre år nå har disse pasientene fått E+®-produkter , noe som har gjort hverdagen enklere. Seksjonsleder for diett kan fortelle at E+® er nyttig for mange, spesielt pasienter med underernæring. De får i seg mer med E+®, for da opprettholder kosten riktig næringsinnhold, selv i mindre porsjoner.

Kjøkkensjefen forteller at pasienter får E+® slik at de ikke skal tape ernæringsstatus og gjerne som en start på å endre sitt kosthold.
– Det er jo ganske nytt, at E+® nå finnes på apoteket . Og det er jo kjempebra, for hvis du skal opp i vekt eller opp i ernæringsstatus og må ha ekstra proteiner så er det forferdelig store måltider som skal til for å klare dette.

Les hele artikkelen om Diakonhjemmet her

Diakonhjemmet sykehus, kjøkkenet: Mbenga, Hansen, Krogstad, Helmen og Holland. Foto: Sandvik
Diakonhjemmet sykehus, kjøkkenet: Seksjonsleder diett Bajen Gillen Mbenga, kokk Leif Hansen, lærling Kristin Krogstad, kokk Ann Caroline Helmen og kjøkkensjef Frode Holland. Foto: Janne Sandvik/TINE

Diakonhjemmet Sykehus

Diakonhjemmet Sykehus er, i tillegg til å være lokalsykehus for tre bydeler i Oslo vest, et landskompetansesykehus for reumatiske lidelser og har akutt indremedisin, akutt kirurgi og noe planlagt kirurgi. Sykehuset har et eget kjøkken som lager mat for både pasienter, ansatte og besøkende. Kjøkkenet har 32 årsverk som tilsammen produserer ca. 90.000 døgnmenyer til pasientene i løpet av et år.

Relaterte saker