Fristende og næringsriktig mat til alle

Eikertun mellommåltider banner

Fristende mellommåltider tilberedes og serveres på Eikertun. Tekst og foto: Janne Sandvik

– Vi tar eldre og ernæring på alvor! Målet vårt er å lage rett mat til rett person til rett tid, sier Berit Groven, kostøkonom og leder for kjøkkenet på Eikertun helsehus i Hokksund på niende året.

Berit Groven, kjøkkenleder på Eikertun helsehus Eikertun helsehus har 140 personer med heltidsplass fordelt på 15 kort- og langtidsavdelinger, i tillegg til to avdelinger med dagtilbud og akuttplasser – og ikke minst et kjøkken med stort engasjement.

– For å ha full kontroll på hva som serveres beboerne, tilbereder vi all mat selv. Her er vi opptatt av at de eldre skal få skikkelig gode måltider hver eneste dag. Og maten skal i tillegg se fristende ut! Oppdekkingen og det sosiale samværet rundt et godt måltid er også viktig. Hjertet er med oss i jobben – og maten vi leverer er vi stolte av, sier Groven.

Kokk May Ingunn lager hvit saus fra bunnen av

200 middager daglig

– Vi setter opp femukersmenyer som består av fire hovedmåltider (frokost, lunsj, middag, kvelds) + to mellommåltider (tidlig frokost, senkvelds) som alle får hver dag, sier hun. I tillegg må underernærte følges opp ekstra. All mat er næringsberegnet og allergenmerket.

Normalt lager de totalt rundt 200 middager per dag på kjøkkenet på Eikertun. De leverer også middager til andre, blant annet til rusomsorg, barnebolig og avlastningsbolig.

– Dessuten lager og serverer vi ofte kake til beboerne – med så mange fastboende er det «alltid» minst en som har bursdag! ler Groven.

Lytter til spesielle ønsker

Spesialkost er personlig – mange beboere har individuelle behov. Endringer i spesialkoster må følges tett opp. I tillegg tar både avdelinger og beboere selv direkte kontakt med kjøkkenet ved spesielle ønsker. Det er jo ikke alltid man har lyst på dagens middag! En egen kokk tar seg av alle spesialbestillingene. Antall spesialkoster, dietter og ønsker per dag ligger på 40–50.

– Kjøkkenet på Eikertun består av sju dyktige kokker og fire assistenter med god kompetanse, som rullerer på alle arbeidsoppgavene, inkludert oppvaska! sier kjøkkenlederen.

Kokk Ann Karin henter E+® fra kjølerommet

Berikede mellommåltider

– Som mellommåltid fungerer for eksempel. smoothie bra, sier hun. Disse er enkle å berike etter behov, med for eksempel noe E+®, proteinpulver med vitaminer, ekstra egg, smør eller rapsolje, sier hun.
I supper bruker de fløte og/eller smør, og i havregrøten blander de inn litt rapsolje for ekstra energi. Andre eksempler på mellommåltider er havresuppe til tidlig frokost og kraftsuppe til senkvelds.
– Maten er ikke ernæringsmessig riktig før den er spist! påpeker Groven.

Undervisning og veiledning om E+®

– I tillegg til at E+® brukes noe i eller som mellommåltider, bruker vi produktene også i undervisning i kommunen og i kostveiledning til hjemmeboende. E+®-produktene er også fine for korttidspasienter som kun er innom en liten periode for så å reise hjem igjen. Disse får tilbud om å kjøpe produktene via Eikertun, som leveres sammen med middager til omsorgsboligene. Vi deler også ut informasjon om E+® til pårørende.

Kunnskapsrike ressurspersoner

Kokk Beate lager mellommåltider– Vi har ernæringskontakter på alle avdelinger, inklusive hjemmetjenesten, det vil si ca. 20 personer, sier Groven. Ernæringskontaktene består av sykepleiere og helsefagarbeidere. De har med seg en «verktøykasse» i forbindelse med undervisning, bestående av blant annet rutiner, ernæringsprosedyrer og funksjonsbeskrivelser, vekt og screeningverktøy. Alle beboere veies når de kommer inn og følges opp jevnlig.

Eget ernæringsutvalg

Berit Groven er utdannet kostøkonom og har 35 års erfaring i faget. Hun, sykehjemslegen, to sykepleiere, en ergoterapeut, en helsefagarbeider og en pårørende utgjør sammen et eget ernæringsutvalg som underviser de ansatte på Eikertun, slik at de skal lære mer om kosthold og ernæring for de eldre beboerne. De underviser også helsefaglærlinger.

Kosthåndboken fra Helsedirektoratet (veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten) er selve «bibelen» i undervisningen, men kompetanse hentes også inn fra ernæringsfysiologer i Drammen kommune, sykehuslegen på huset – og Line fra TINE! (Red.anm. Line Merete Andreassen i TINE Partner Servering, Eikertuns TINE-kontakt.)

 

Gode baguetter med ost og skinke

Et utvalg lekre salater og eggerøre  Fristende bløtkake til dagens jubilant 


De frivillige er gull verdt

Frivillige sørger for litt «liv og røre» hos beboerne på Eikertun! De tar dem blant annet med ut på lufteturer og arrangerer «Syng med oss» og vafler annenhver ondag, noe som er veldig populært. Fire ganger i året er det pubkveld i festsalen med pølser, vin, øl, snacks og musikk. På en slik kveld er det gjerne 60–70 deltakere! På sommeren blir det gjerne en utekonsert eller liknende.

Assistent Alissa lager de lekreste kakene!På Eikertun har de også et aktivitetsrom der de eldre kan sy, veve, tegne og male eller aktiviseres på andre måter. Og en hage som alle beboerne kan komme ut i og trekke frisk luft, i tillegg til en egen «sansehage» for demente, som er inngjerdet.

God planlegging gir bedre kjøkkenøkonomi

– Øvre Eiker er en fattig kommune, så vi gjør det beste ut av det vi har. Vi har fokus på matsvinn og er veldig nøye på å lage akkurat den mengden vi trenger. Femukersmenyene gjør at vi kan planlegge oppskriftene, lage handlelister og gjøre innkjøpene deretter. Er det noe til overs fryser vi det gjerne ned så svinnet blir minimalt, forteller Groven.

Kan bli enda bedre

– Utvikling er det viktigste vi driver med. Vi er gode, men det er alltid rom for forbedringer! Er det noe som ikke er bra nok, må vi ta tak i det. Vi jobber stadig med å forbedre våre rutiner, sier hun.

Det er fokus på ernæring og matomsorg i hele kommunen – ikke bare på helsehuset.
– Sammen skaper vi et bærekraftig Øvre Eiker! avslutter kjøkkenleder Berit Groven.

Se hvordan de jobber med ernæring på Eikertun helsehus (fra Øvre Eiker kommune):

 

Spisesituasjonen blir hyggeligere ved å komme til et pent dekket bord

Beboerne på Eikertun aktiviseres med blant annet veving På Eikertun har de til og med egen frisør med klesutsalg!