Når kua får bestemme

Marthe Bogstad og kyr i fjøset

Snart slipper Marthe kuene ut på sommerbeite. Alle foto: Marte Garmann

Så snart gresset utenfor fjøset er langt nok, slipper den norske kua ut for å beite. I det moderne fjøset bestemmer hun selv når hun vil være ute og når hun trives best innendørs. På Randby gård planlegger melkebonde Marthe Bogstad å slippe ut 52 melkekyr denne våren.

Hos Marthe får kuene selv bestemme om de vil være inne eller ute og døren til fjøset står åpen hele sommerhalvåret.
– Det merkes her når vi åpner døren i fjøset for sommeren. Første gangen de ser at døren åpnes, så blir de litt klare. Det er akkurat som hos mennesker, noen er veldig sosiale og er med på det som skjer med en gang og andre er litt mer skeptiske til alt som er nytt. Men jeg ser jo at det er noen som er veldig glade i å være ute. De slår seg ned på en bakketopp utenfor fjøset og så ligger de der og ser utover og bare slapper av og koser seg. Andre er mer inn og ut av fjøset og er litt mer rastløse typer, sier Marthe Bogstad.

Glade kuer melker bra

Marthe Bogstad overtok familiegården da hun var 24 år (i 2014).På Randby gård har Marthe bygd et helt nytt fjøs, med en melkerobot. Det betyr at kuene selv bestemmer når det passer for dem å bli melket og kan rusle inn til roboten når de vil. Sommeråpne dører betyr likevel ikke at alle rutiner kastes for vinden. En typisk dag for kua starter i 5-6-tiden ved at den går og melker seg og spiser, og etter en rolig formiddag får de nytt fôr på ettermiddagen. 

– Noen mener jo at kuene melker mindre om sommeren, fordi de må på beite, og da spiser mindre kraft-fôr og mindre silo. Men vi har ikke hatt noen problemer med det i det hele tatt, sier Marthe. – Jeg mener at selvfølgelig skal de ut på beite og få friskt, bra gress. Hos oss har de også økt litt i melk da. Jeg tror at det blir bedre smak på melken når dyra beiter – og det er jo bra for kropp og bein! Kuene hopper og spretter og koser seg, og en glad ku melker bedre. Det er jo så enkelt. Det er akkurat som hos oss, det også. Du yter en bedre jobb når du er glad!

Lang sommer for kua

Marthe forteller at det er også kuene som bestemmer hvor lenge sommeren skal vare:
– Sånn som i 2018, da det var lang høst. Da var de ute nesten helt ut oktober, så de fikk en like lang uteperiode som inne. Hvis det blir veldig klinete og det ikke er noe gress, så vil heller ikke dyrene ut. Det er litt kult å se her som de bestemmer selv. Når jeg ser at det er bare to stykker som står ute og resten er inne, så ja – da lukker vi igjen døra. For så seint på året ødelegger de mer enn de beiter. Men det er veldig væravhengig, sier hun.

Marthe driver fjøset med 193 dyr i sammen med én ansatt – og hunden Maja.

Landets beste gress

Selv når kua tar vinter spiser hun av gresset som vokser utenfor vinduene i fjøset. Marthe eier og forpakter til sammen 700 mål med jord, hvor gresset for vinteren blir høstet tre ganger i løpet av sommeren.
– Mitt mål er at de skal spise mest mulig silo. De er jo drøvtyggere og jo bedre kvalitet det er på silo-fôret, jo bedre melk. For meg så er det heller ikke lønnsomt å peise på med kraft-fôr, for det er dyrt. Da er det mye bedre da at jeg er en god agronom og produserer bedre gress. Og jeg vant jo faktisk «Avlingskampen» for tre år siden, plakaten henger ute i gangen her – jeg fikk pris for beste gro-fôr i landet i 2016, forteller Marthe Bogstad stolt.

Familiedrevet elitemelkleverandør

Marthe Bogstad tok over Randby gård i 2014, da hun var 24 år. Randby gård har vært i familien siden hennes oldeforeldres tid. Da Marthe tok over bygde hun et nytt fjøs med melkerobot. I 2018 leverte hun 380.000 liter med elitemelk til TINE. Åpner du en kartong med melk på Østlandet, er det en sjanse for at den kommer fra kuene til Marthe.