Lag et q-tips-skjelett!

Skjelett med qtips

Med q-tips, papp og lim kan du lage et ganske så stilig skjelett - og samtidig lære barna viktige ting om skjelettet.

Lær barna om skjelettet ved å la de lage et av Q-tips! Skjelettet kan brukes til å snakke om hvorfor det er viktig å ha et sterkt skjelett.

Bruk gjerne farget papp eller papir som bakgrunn. Hodet til skjelettet kan lages på hvitt papir. Tegn med svart tusj og klipp ut hodet. Lim det på den fargede bakgrunnen.

For fingre og føtter trengs 6 q-tips. Disse q-tipsene klippes opp, slik at bare endene brukes. Til resten av skjelettet trengs 15 q-tips. Du trenger altså 21 q-tips til å lage et helt skjelett. Plasser og lim q-tipsene som på bildet. Se bildet i full størrelse her.

Et glass melk inneholder cirka 1/3 av anbefalt daglig inntak av kalsium.Kalsium for sterke bein

Kalsium er en viktig byggekloss i et sterkt skjelett. Det er i barne- og ungdomsårene man legger de beste forutsetningene for et sterkt skjelett som skal vare gjennom hele livet. Da er det viktig å ha alle byggesteinene tilgjengelig. Skjelettet til et nyfødt barn inneholder omtrent 30 gram kalsium, mens de voksne har cirka 1 kilo kalsium lagret. Som en del av et balansert kosthold og en aktiv livsstil bidrar kalsium, fosfor og protein til at bein og knokler utvikler seg normalt. Meieriprodukter er den største kilden til kalsium i norsk kosthold. Hvis melken er tilsatt vitamin D, vil kroppen ta opp kalsium mer effektivt.

Kalsium er også viktig for at musklene våre skal fungere som de skal. Her kan du se film fra Melk.no om hvorfor man trenger kalsium.

Gode kalsiumkilder er melkeprodukter som melk, ost og yoghurt og mørkegrønne grønnsaker som spinat. Her kan du høre hva ernæringsfysiologen hos Melk.no sier om kalsiumrike matvarer.

Visste du dette om skjelettet vårt?

Menneskets skjelett består av ca. 206 enkeltknokler. Man kan dele skjelettet inn i hodets skjelett med 29 knokler, ryggsøylen med 24 knokler, de 24 ribbenene samt brystbenet, bekkenet med 4 knokler, armene med 64 knokler og bena med 60 knokler. 

Skjelettet skal blant annet fungere som stativ og holder hele kroppen oppe. Det gir også beskyttelse for de viktigste organene i kroppen.