TINEs «Fremtidsmelk» er her!


I grønne omgivelser på Kjos gård på Jessheim beiter 55 fornøyde kyr i sommersola. De har nettopp vært en tur innom fjøset for å bli melket – og for å spise dagens porsjon av et helt spesielt fôr. Kjos-kuene er nemlig med i et storstilt forskningsprosjekt som har som mål å redusere klimagassutslippene fra alle norske drøvtyggere med hele 30 prosent innen 2030.


Bøndene Hans Petter Aurstad og Torunn Kvarme Aurstad synes det er spennende å bidra til å gjøre landbruket enda mer klimavennlig. Her med forsker Harald Volden (i midten).


TINE leder banebrytende forskning for å kutte klimagassutslipp

Akkurat nå får kuene på Kjos gård et skreddersydd klimafôr, tilsatt såkalte metanhemmere. Det gjør at de raper mindre av klimagassen metan, noe som blir et viktig bidrag for å få ned klimagassutslippene fra norsk landbruk.

Prosjektet, kalt MetanHUB, ledes av TINE. Og målet er at alle norske kuer, okser, sauer og geiter etter hvert skal spise dette pioner-fôret.


Gode resultater

– Landbruket må ta sin del av ansvaret for klimautfordringene vi står i. Det er veldig givende å kunne bidra til å gjøre den norske maten enda mer bærekraftig, sier bonde Hans Petter Aurstad.

Han står på tunet sammen med kona Torunn Kvarme Aurstad, som han har drevet gården sammen med i 20 år, og Harald Volden – professor ved NMBU og fagsjef i TINE. Hans Petter og Torunn har blitt vant til vitenskapelige visitter de siste årene, og synes det er spennende å bidra til å utvikle fremtidens melk, med lavere klimaavtrykk.


Fra 29. juni er den unike «Fremtidsmelka» tilgjengelig for forbrukere i deler av Oslo-området, gjennom TINE Lettmelk. Da blir nemlig melka fra Kjos gård tappet på egne kartonger. Prisen på Fremtidsmelka fra Kjos gård er den samme som for annen TINE Melk.

– Det blir skikkelig wow-følelse å kunne se vår egen melk i butikken. Det er ordentlig stas, sier Torunn.


Landbruket har forpliktet seg til å redusere klimagassutslippene med fem millioner tonn innen 2030. Siden metan står for en stor del av disse utslippene, er metanhemmere en viktig del av løsningen.

Harald Volden har forsket på metan fra melkekyr helt siden 80-tallet. At de skulle oppnå så gode resultater som de nå ser, vekker oppsikt.

– Jeg hadde aldri trodd vi skulle oppnå så bra resultater. Det er fantastisk at vi nå har kommet frem til en løsning som bidrar til betydelig klimagassreduksjon, konstaterer den erfarne forskeren.

Han understreker hvor viktig det er at TINE leder an i forskningen på fremtidens landbruk.

– Vi representerer landbruksnæringa over hele landet, og mye av kjøttproduksjonen skjer også på melkegårdene. Da er det viktig at TINE sitter i førersetet på denne typen forskningsprosjekter.


Fornøyde kuer gir god melk

Torunn og Hans Petter stryker Gulltopp over ryggen og klør Bombadilla kjærlig i panna, og påpeker at det å være bonde er et omsorgsyrke. At dyra deres skal ha et best mulig liv på gården deres, er en selvfølge for bøndene. Det gjelder selvsagt også kuene som stiller opp i forskningens tjeneste.

– Klimafôret har en god smak som kuene åpenbart liker. Og kuas ve og vel er en viktig del av forskningen, forteller TINE-bonden.

Norge har et av verdens strengeste krav til dyrevelferd. Systematisk arbeid for god dyrehelse har gjort at norske kuer er blant verdens aller friskeste. Arbeidet har også vært viktig for å unngå antibiotikaresistens – en av de største truslene mot folkehelsa.

– Trygge og rene omgivelser, som gir kuene mulighet til å bevege seg naturlig, er også viktig for at de skal holde seg friske og fornøyde. Det er norske bønder flinke til å sørge for. Og vi vet at fornøyde kuer gir melk av bedre kvalitet, fastslår forsker Harald Volden.


Dette er MetanHUB

•          Forskningsprosjekt for hele storfebransjen, ledet av TINE, som skal bygge kunnskap og dokumentasjon om metanreduksjon i norsk matproduksjon.

•          TINE, NMBU, Nibio, Nortura, Geno, NSG og Tyr er blant aktørene som er deltar i prosjektet.

•          Prosjektet er fireårig, og ulike typer metanhemmere testes i fôret til norske drøvtyggere.

•          Innen 2030 skal fôret brukes på alle drøvtyggere i Norge.

•          Forskningsprosjektet mottar statlig støtte gjennom jordbruksoppgjøret.


Vil du vite mer om "Fremtidsmelka" og forskningsprosjektet MetanHUB?

Les mer på baerekraft.TINE.no


Hvor leveres "Fremtidsmelka"?

Fra 29. juni rulles "Fremtidsmelka" ut på østlandet. Alle melkekartonger med melk fra forskningsprosjektet på Kjos gård har egen etikett merket "Dette er Fremtidsmelk". 

Har du et serverings- eller utsalgssted på østlandet? Se etter "Fremtidsmelka" i leveringen din neste gang du bestiller TINE® Lettmelk 1,0 % fett 1 liter.

Laster ...