TINE Fagseminar 2022: «Maten gjør ingen nytte før den er spist»

Velkommen til årets TINE Fagseminar! Her får du møte interessante og kunnskapsrike foredragsholdere som gleder seg til å dele sin innsikt med deg. Det er bare å glede seg til en innholdsrik dag fylt med inspirasjon samt i hyggelig selskap med bransjekolleger.

Hvem passer seminaret for?

Seminaret passer for alle med interesse for mat og presentasjon/opplegging av mat, enten man jobber som avdelingsleder, kjøkkensjef, kokk, pleiepersonale på avdelingen, eller som mat-, service- eller postverter. 

Hvor og når?

Hva koster det? 

Seminaravgiften er på kr 500 pr. deltaker i Stavanger og Oslo. I Trondheim kr 300 pr. deltaker.

Matglede gjennom hele måltidsdøgnet

Vi spiser med øynene, ørene, nesen og selvsagt også munnen. Vi smaker med andre ord på maten ved hjelp av alle kroppens sanser og matopplevelsen starter allerede før vi får mat i munnen. I tillegg spiller både minner, opplevelser og ulike fordommer vi har med oss en stor rolle når vi velger hva vi ønsker å spise, eller må spise det vi får servert.

Med begrensede budsjetter til rådighet, en hektisk hverdag og ikke minst en ulikt sammensatt og i mange tilfeller kresen «kundegruppe» blant institusjonsbeboere i offentlig sektor, stiller dette store krav til både kjøkkenpersonalet, mat-, service- og postverter samt øvrige ansatte på institusjonene.

Det må være rom og tid for å prioritere både ernæring og matglede, og vi i TINE ønsker å legge til rette for inspirasjon, kunnskapsoverføring og ikke minst i samarbeid med dere – finne ut hvordan vi kan tilrettelegge for løsninger som hjelper dere i deres hverdag.

Ernæring, berikning og matsvinn på agendaen

Stikkord er måltidsdøgnet, herunder matsvinnsproblematikk, ernæring og berikning. Hvordan kan TINE hjelpe til med å optimalisere samspillet mellom produksjonskjøkken og ansatte som serverer mat til beboerne, slik at det som serveres nytes både med øynene og med munnen, og ikke minst spises opp.

Det finnes ikke noen rask løsning på dette. Vi i TINE starter denne prosessen med å gi dere årets fagseminar, med spennende og gode foredragsholdere og sterke bidrag fra våre interne krefter, som til sammen skal gi dere og oss et godt og solid utgangspunkt for videre samarbeid og gode fremtidige løsninger.

 

Årets foredragsholdere og temaer 
 

1) «God mat og redusert matsvinn i det offentlige»

Ved Elisabeth Sandnes – Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (toppbildet)

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) veileder offentlige virksomheter om hvordan de skal fremme miljø og andre hensyn som menneskerettigheter, arbeidskrim, innovasjon med mer i anskaffelser. DFØ veileder også om regelverk, lager statistikk og annet. Mat og matsvinn er en av de prioriterte kategoriene i handlingsplanen for økt andel grønne og innovative anskaffelser.

Elisabeth Sandnes er jurist og fagansvarlig for kategorien mat og matsvinn i DFØ, hvor hun begynte i mai 2018. Elisabeth jobbet tidligere i Klima- og miljødepartementet, der hun blant annet koordinerte arbeidet med Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn.

Noen av temaene hun vil komme inn på:

2)  Hvor ligger utfordringene i hverdagen?

Det er dere og ansatte på institusjoner i hele Norge som vet hvor utfordringene ligger, og som har gjort dere tanker og erfaringer om hva som skal til for å løse blant annet utfordringen om redusert matsvinn – sett opp mot samarbeid/kompetansedeling/dialog på tvers av kjøkken og matkontakter. Samtlige av oss arbeider hver dag med fokus på å skape matglede, for at alle dem vi har ansvar for skal få i seg god, delikat, ernæringsriktig og porsjonstilpasset mat. 

Derfor gleder vi oss til å kunne presentere en erfaren og faglig sterk gruppe av deres kollegaer, som ønsker å dele sine erfaringer og ikke minst gi oss innsikt i hvordan de arbeider for å løse de utfordringer dere alle opplever hver eneste dag:

Stavanger:

·   Kjøkkensjef Lervig sykehjem, Trine Boganes

·   Seksjonsleder produksjonskjøkkenet Stavanger Universitetssykehus, Frode Gundersen

Trondheim:

·   Avdelingssjef Universitetssykehuset St. Olavs hospital, Gunnar Kvamme

·   Avdelingsleder for avdeling ernæring og service Namsos kommune, Wenche Elisabeth Arnø

Oslo:

·   26.10: Kjøkkensjef Silurveien produksjonskjøkken, Harald Wishman

·   27.10: Avdelingssjef matforsyning Sykehuset Innlandet, Oddvar Henriksen

·   Begge dager: Vinner av Matomsorgsprisen 2021 og avdelingsleder for avdeling kjøkken og matomsorg Lillestrøm kommune, Vegar Bakken-Løvaas

 

3)  Matfaglig inspirasjon

Ved Pål Jetmundsen og Bernhard Azinger – TINE Matfaglig senter

Våre dyktige matfaglige ansvarlige Pål Jetmundsen og Bernhard Azinger i TINE har lenge arbeidet med oppskrifter og løsninger som skal kunne inspirere dere og gi tips til hvordan dere kan gripe fatt i de utfordringer dere står overfor.

Vi har i den anledning laget en film, hvor vi blant annet presenterer flere delikate måltidsalternativer, hvor ulike rester fra tidligere servering kan benyttes i produksjon. Vi har tenkt på og hensyntatt så langt som mulig både budsjett og ernæringsutfordringene. Vi viser også hvordan de ulike rettene kan behandles av mat-, service- og postverter, slik at oppleggingen på tallerken blir så delikat som mulig og gir matglede til den som skal nyte maten.


4)  Slik jobber TINE med offentlig sektor

Ved Morten Svendsen – TINE Offentlig sektor

Morten Svendsen er leder for TINE Offentlig sektor. Morten vil fortelle om hvordan TINE arbeider for å komme tettere på våre offentlige kunder – og de ulike utfordringene dere står overfor. Samtidig arbeider vi kontinuerlig med å komme opp med løsninger, inspirasjon og kurs som vi vil tilby våre kunder i offentlig sektor, for å hjelpe i deres hverdag.

TINE ønsker å være en inspirerende og god samarbeidspartner, både når det gjelder leveranse og produkter samt kunnskapsoverføring og løsningsorientering. Morten Svendsen har 20 år bak seg i fra både kunde- og leverandørsiden innen mat og drikke.

 

5)  Bærekraftig ernæring

Ved Kristina Haugen Sandvik – TINE Ernæring

Det trekkes stadig frem at vi må spise mer bærekraftig, men det verserer likevel mye forvirring rundt hva et bærekraftig kosthold egentlig går ut på. For hva er egentlig et bærekraftig kosthold? Går det an å spise både sunt og bærekraftig? Og er det bare plantekost som gjelder i et bærekraftig kosthold eller er det også rom for animalske produkter? Dette er problemstillinger som Kristina Haugen Sandvik skal nøste opp i for oss under årets fagseminar.

Kristina Haugen Sandvik er klinisk ernæringsfysiolog og startet som ernæringsrådgiver i TINE i oktober 2020. Kristina jobber for at TINE kan bli en enda bedre støttespiller innen ernæring, da spesielt ut mot sykehus og alders- og sykehjem, hvor vi i samarbeid skal jobbe for best mulig ernæring til pasientene. Kristina har troen på filosofien «maten er ikke sunn før den er spist» og at det derfor er viktig å finne et kosthold som fungerer for den enkelte.

 

6)  Skråblikk på bærekraftige måltider

Ved Arnt Steffensen – Kost- og ernæringsforbundet

Bærekraft kan være så mangt, og handler om alt fra klimaavtrykk og etisk handel til menyvalg og matsvinn. Det fine med systemet er at uansett hvor elendig man gjør det på noen områder, finnes det alltid noe annet å peke på, som gjør at ethvert kjøkken kan fremstå som et «bærekraftens fyrtårn».

Arnt Steffensen er leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta og forfatter av en rekke fagbøker innen mat og drikke. Han har sans for politisk ukorrekte skråblikk, og han tar oss her med på en munter reise i det bærekraftige matlandskapet.

 

Årets Matomsorgspris

Årets Matomsorgspris deles ut på TINE Fagseminar i Oslo torsdag 27. oktober. Prisen utgis av Kost- og ernæringsforbundet og fagbladet Horeca, i samarbeid med TINE. Hensikten er å støtte og motivere fagpersoner som bidrar til nyskapning og kvalitetsheving innen matomsorg, primært innen institusjoner og kantiner. Prisen består av et originaldesignet diplom og et kunstverk gitt av Horeca samt et stipend på 30.000 kroner gitt av Kost- og ernæringsforbundet og TINE SA.

Interessant – ønsker du å delta?

Les mer og meld deg på via lenkene øverst i denne saken.


Spørsmål om TINE Fagseminar? 

Kontakt oss på fagseminar@tine.no, så svarer vi deg på dine spørsmål :) 


Er det noe du lurer på eller ikke fikk svar på? Ta kontakt med oss på chat (nederst på nettsiden), telefon eller e-post så hjelper vi deg gjerne :)