Oppskrift
Rype i fløtesaus med russiske erter
120 minutter medium
Beskrivelse
Høstens fineste eventyr er en skikkelig god og vill rypemiddag. Her kokes rypene i kraft og fløte, så det er bare å sette hele gryta på bordet og nyte!
Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)
4 Porsjoner
4 stk
ryper
1 ts
salt
½ ts
pepper
50 g
TINE® Meierismør , til steking
5 dl
viltkraft
3 dl
TINE® Kremfløte
1 ss
hele pepperkorn
10 stk
einebær
1 stk
laurbærblad
3 dl
TINE® Crème Fraîche Original
2 ss
ripsgelé
500 g
mandelpoteter
Russiske erter
1½ dl
russiske erter
2 dl
vann
½ ts
salt
2 ss
TINE® Meierismør
1 ss
persille , grovhakket
2 ss
portvin
Glasert rosenkål
400 g
rosenkål
100 g
TINE® Meierismør
2 ss
sukker
½ ts
salt
Slik gjør du
- 1. Bløtlegg erter i vann i en kjele i 2 timer.
- 2. Ribb rypene for fjær ved å dyppe fuglen raskt i vann og nappe fjærene forsiktig av slik at skinnet fremdeles sitter på. Ta ut innmaten.
- 3. Bind opp fuglen slik at lårene ligger stramt inntil kroppen. Krydre med salt og pepper og brun raskt på alle sider i en panne med smør.
Russiske erter, tørkede erter tilsatt brunt sukker og krydder, er en del av norsk matkultur og klassisk tilbehør til ryper. Du kan også servere grønne erter til i stedet.
- 4. Ha rypene over i en kjele og hell over kraft og fløte. Tilsett hele pepperkorn, knuste einebær og laurbærblad. Kok opp og la trekke til rypene er møre 40-50 minutter. Væsken skal holde ca. 80 °C.
- 5. Brun innmaten (hjerte, krås og lever) i pannen med litt mer smør og finhakk.
- 6. Løft ut rypene og hold varme tildekket med folie. La sausen koke til den er redusert med halvparten. Sil over i en ren gryte og rør inn Crème Fraîche, finhakket innmat og steksjyen fra pannen. Smak til med salt og pepper og ripsgelé.
- 7. Kok potet møre i lettsaltet vann.
- 8. Tilsett salt i vannet med ertene og kok opp. Småkok i ca. 12 minutter eller til vannet har fordampet. Rør inn portvin, smør og hakket persille.
- 9. Lag et snitt i stilken på rosenkålen og ha dem i en kjele med smør, vann, sukker og salt. Kok under lokk i 3-4 minutter, ta av lokket og la vannet koke nesten helt vekk.
- 10. Server ryper i fløtesaus med russiske erter, glasert rosenkål, kokte mandelpoteter og tyttebærsyltetøy.
Russiske erter
Glasert rosenkål