Oppskrift
Rugboller
115 minutter Enkel
Beskrivelse
Herlige rugboller på et fat på lunsjbordet, eller påsmurt med favorittpålegget i nistepakken. Disse "sunne" bollene kan du imponere med til til helgen.
Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)
1 Porsjon
1½ dl
havregryn
1 dl
TINE® Lettmelk 1,0 % fett
5 dl
vann
25 g
gjær
1 ss
salt
2 ss
honning
10 dl
hvetemel (ca.)
2½ dl
rugmel
Til utbaking:
1 dl
hvetemel
1 stk
egg til pensling
Slik gjør du
- 1. Denne oppskriften gir 12 - 15 boller. Rist havregrynene i en tørr panne et par minutter, til de blir gylne.
- 2. Varm melk og vann til 37 °C. Smuldre gjæren i en bolle og rør den ut i lunken melk. Tilsett salt, honning, mel og 1 dl ristede havregryn. Rør deigen sammen. Sett den til heving under plast på et lunt sted i ca. 1 1/2 time.
- 3. Sett ovnen på 220 °C. Hell deigen ut på et meldrysset bord og form deigen til avlange boller. Deigen skal være luftig og lett.
- 4. Legg bollene på bakepapir på stekeplaten, dekk med klede og la dem etterheve et lunt sted i ca. 30 minutter. Penlse bollene med egg og dryss over resten av havregrynene.
- 5. Stek bollene midt i ovnen i ca. 15 minutter. Avkjøl på rist.
Ved all gjærbakst vil melmengden være omtrentelig og det er viktig å begynne med minste mengde mel. Det er lettere å justere deigen til passe konsistens med mer mel om den er for løs, enn det motsatte.