Oppskrift

Pepperkakehus med lys i

120 minutter medium
Beskrivelse
Det er koselig å pynte til jul. Dette pepperkakehuset er julepynt som både er vakkert for øye og godt for ganen. La barna delta i dekoreringen, men jobben med å lage det veldig varme karamell-limet bør en voksen stå for.

Ingredienser

1 Porsjon
200 g
mørk sirup
200 g
lys sirup
200 g
sukker
100 g
TINE® Meierismør
4 stk
egg
4 ts
malt kanel
½ ts
malt kardemomme
1 ts
malt pepper
½ ts
malt ingefær
½ ts
malt nellik
2 ts
bakepulver
1 kg
hvetemel

Melisglasur:

7 dl
melis
½ ss
sitronsaft
2 stk
eggehviter

Slik gjør du det

 1. 1. Pepperkakedeiger blir enda bedre hvis den får hvile på et kjølig sted før den kjevles og stikkes ut. Lag derfor gjerne deigen et par dager før du har tenkt å lage pepperkakehuset.
 2. 2. Smelt sirup, sukker og smør. Avkjøl blandingen og rør inn ett egg om gangen. Tilsett krydder og bakepulver i 2/3 av melet. Elt deigen godt og sett den kjølig, gjerne et par dager.
 3. 3. Sett stekeovnen på 175 grader °C. Ta fram stekeplater med bakepapir.
 4. 4. Bruk resten av melet til utbaking. Kjevle en ca. 3-4 mm tykk leiv. Legg deigen på bakeplaten og skjær ut delene der, slik at de ikke mister formen nå de flyttes. Skjær ut delene etter mønstermålene under. Stek kakene gylne og gjennomstekte midt i ovnen i ca. 15 minutter, avhengig av hvor tykke kakene er.

  Du kan også lage trær, og skigard og gjerne dyr - etter fantasi og evne. Prikk store flater med gaffel, så holder de fasongen. Oppstår det ufasong under stekingen, kan kanter og annet rettes med skarp kniv mens kakene er varme. Avkjøl kakene på bakepapir.

 5. Melisglasur:

 6. 5. Pisk eggehvite og presset sitron til det er hvitt, tilsett litt og litt melis til du har en blank, kremete og litt stiv glasur. Tilsett litt sitron hvis glasuren blir for stiv.
 7. 6. Fyll glasuren i et kremmerhus av papir eller i en plastpose. Klipp 1-2 mm av spissen til hull. Dekorer husveggene og taket for du limer det sammen. Etter at huset er limt sammen kan du dekke over «limkantene» med glasur og lage istapper. Avslutt med et dryss melis.

  Hvite juletre lager du enkelt ved å bruke iskjeks som du klipper av bunnen på til passe høyde. Sprøyt på melisglasur. Start nederst på kjeksen.

 8. Karamell-lim:

 9. 7. Lag karamell-lim av sukker, smeltet i panne. Lim delene sammen. Dette er bare jobb for voksne, for dette blir varmt!

Lys: Bruk lysslynge eller telys med batteri. Pynt med for eksempel non-stop, sjokolademynter, lakrissnører og seigmenn. Her er det kun fantasien som setter begrensninger.