Oppskrift

Kalkun med eplesaus og selleripuré

180 minutter medium
Beskrivelse
Helstekt kalkun er skikkelig festmat som ofte serveres på nyttårsaften eller til julemiddag.

Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)

Kalkun:

1 stk
kalkun
2 ss
smeltet TINE® Meierismør
½ stk
sitron , saften av
3 ts
salt , ca
2 ts
pepper , ca
1 stk
sitron i skiver

Eplesaus:

6 dl
Sunniva® Original Eplejuice
5 dl
TINE® Kremfløte
150 g
TINE® Meierismør i terninger
2 ss
Calvados
2 ts
sitronsaft
½ ts
salt
¼ ts
pepper

Selleripuré:

1 stk
stor sellerirot
2 stk
persillerøtter
4 stk
poteter
2 dl
TINE® Crème Fraîche Original eller lett
1 stk
grønnsaksbuljongterning
1 ts
salt
½ ts
pepper
1 bunt
hakket persille

Bønner med pinjekjernesmør:

600 g
brekkbønner
100 g
TINE® Meierismør
4 ss
hakket pinjekjerner

Pynt:

2 stk
granatepler delt i båter
2 stk
stjernefrukt delt i skiver
2 stk
sharonfrukt delt i fire
100 g
røde druer

Slik gjør du

  1. 1. Frossen kalkun trenger lang tinetid. Legg den på et kjølig sted og la den tine i 2–3 døgn.
  2. 2. Legg vingebena under kalkunen og bind sammen lårene med en hyssing. Legg kalkunen i en langpanne. Smelt smør og pensle dette og sitronsaft over kalkunen. Strø på salt og pepper. Legg på sitronskiver. Bruk en stekepose dersom du ønsker det.
  3. Steking av kalkun:

  4. 3. Stek kalkunen ved 150 °C i ca. 3 timer, til steketermometeret som følger med kalkunen spretter ut. Pensle med litt smør under steketiden, og legg gjerne på folie mot slutten av steketiden for å unngå at kalkunen blir tørr. Pass på at det er vann i langpannen hele steketiden.
  5. 4. Pakk kalkunen inn i folie og la den hvile i ca. 20 minutter før du skjærer den opp.

    Skjær filetene løse på hver side av ryggbenet med en skarp kniv. Følg beinet med kniven så du får store, fine fileter. Del dem i skiver og legg tilbake skroget på fatet ved servering. Ved annen gangs servering løsner du lårene og tar av kjøttet så helt som mulig.

  6. Eplesaus:

  7. 5. Hell eplejuice i en kjele og la den koke inn til det bare gjenstår noen spiseskjeer, som en tykk sirup. Tilsett fløte og kok opp. Like før servering pisker du smør inn i sausen. Smak til med litt calvados, sitronsaft, salt og pepper. Bruk gjerne litt av kalkunkraften i sausen også.
  8. Selleripuré:

  9. 6. Vask og skrell sellerirot, persillerot og potet og del dem i mindre biter. Kok møre i vann. Sil av vannet. Mos med en stavmikser sammen med crème fraîche og buljongterning til en glatt puré. Smak til med salt og pepper.
  10. Bønner med pinjekjernesmør:

  11. 7. Kok opp vann i en kjele. Legg i bønner og kok i et par minutter. Smelt smør i en panne. Legg i pinjekjerner og stek til de er gylne. Legg bønnene på fat og hell pinjekjerner over.
  12. pynt:

  13. 8. Del granateple, stjernefrukt, sharonfrukt og druer i biter og legg på fatet rett før kalkunen skal serveres.

Beregn ca. 500 g per porsjon når du kjøper en hel kalkun. Steketiden er ca. 30 minutter per kilo kalkun.

Laster ...