Oppskrift

Helstekt kylling med pisket kryddersmør

120 minutter Enkel
Beskrivelse
Med en helstekt kylling som dette til hovedrett imponerer du garantert gjestene. Kyllingen legges i saltlake før steking for perfekt sprøtt skinn.

Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)

4 Porsjoner
1 stk
kylling (gjerne Lerstang kylling)
2 dl
solsikkeolje
4 ss
hakket frisk timian
4 ss
hakket frisk rosmarin

Saltlake

2 l
vann
200 g
salt

Kryddersmør

200 g
TINE® Meierismør
1 ts
sherryeddik
1 ss
hakket estragon
1 ss
hakket persillerot
1 ss
hakket gressløk
½ ts
flaksalt
¼ ts
nykvernet pepper

Ovnsbakte rotgrønnsaker

12 stk
delikatesseløk eller annen småløk
1 stk
sellerirot
2 kvister
frisk rosmarin
2 kvister
frisk timian
½ ts
salt
¼ ts
pepper

Potetkrem

600 g
mandelpoteter
100 g
TINE® Meierismør
2 dl
TINE® Kremfløte
50 g
sort trøfler (kan sløyfes)

Slik gjør du

  1. 1. Bland vann og salt til en saltlake. Legg kyllingen i laken i 25 minutter. Dette for å vaske vekk blod og annet fra kyllingen, samtidig som det hjelper på å få skinnet sprøere.
  2. 2. Gni kyllingen inn med urter, olje, salt og pepper.
  3. 3. Stek kylling på 180 °C i en time. Skru så opp grillelement til 245 °C og stek videre ca. en halv time, eller til steketermometeret viser 68 °C om du bruker det. La kyllingen hvile i 10-15 minutter før servering.
  4. 4. Rens og del løk og sellerirot i jevnstore biter. Småløk kan du bruke hele. Bak løk og sellerirot i ovn på 200 °C i 25 minutter. Med olje, salt, pepper og urter. Grønnsakene kan gjerne serveres i en liten skål ved siden av.
  5. Urtesmør

  6. 5. Pisk romtemperert smør til et luftig hvitt smør i en kjøkkenmaskin. Pisk inn sherryeddik, estragon, persille, gressløk, og smak til med salt og pepper.
  7. Potetkrem

  8. 6. Kok poteter møre i ca.15-20 minutter. Forsiktig! Mandelpoteter tåler ikke alt for røff koking. Siles så og dampes tørre.
  9. 7. Kok opp fløte. Press poteten gjennom en sil sammen med kaldt smør. Etter det vender du den varme fløten inn med en slikkepott til en luftig krem. Tilsett trøffel, salt og hvit pepper. Serveres rykende varm. Legg først ca. 1 spiseskje urtesmør i midten av hver tallerken når du skal anrette denne retten. Så en god porsjon potetkrem etterfulgt av kylling og ovnsbakte grønnsaker. Topp det hele med de urtene du har for hånden.

Bruk stekt løk og andre gode grønnsaker og potet i sesong som garnityr.

Laster ...