Oppskrift
Medisterkaker
40 minutter Enkel
Beskrivelse
Oppskrift på hjemmelagde medisterkaker med brun saus og annet godt tilbehør. Medisterkaker hører for mange julen til, men det smaker like godt som middag på en mørk høstkveld.
Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)
potet:
8 stk
mellomstore poteter
Medisterkaker:
½ kg
medisterdeig
1½ ts
salt
2½ dl
TINE® Helmelk 3,5 % fett
2½ ss
HOFF Potetmel
½ ts
pepper
¼ ts
malt muskat
¼ ts
malt ingefær
2 ss
TINE® Meierismør
1½ l
vann, buljong eller kraft til trekking
brun saus:
3 ss
hvetemel
2 dl
TINE® Helmelk 3,5 % fett
4 dl
kraft
½ ts
sukkerkulør eller soyasaus
½ ts
salt
tilbehør:
1 dl
tyttebærsyltetøy
Slik gjør du
- 1. Vask potet godt og kok møre, i 20–30 minutter.
- 2. Medisterdeig og melk bør ha samme, kalde temperatur. Elt medisterdeigen seig med salt. Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen, og øk etterhvert.
- 3. Rør 2/3 av væsken inn i deigen. Pass på at medisterdeigen blir seig igjen mellom hver gang du sper på med mer melk. Tilsett potetmel, pepper, muskat og ingefær. Spe i resten av melken.
- 4. Form runde kaker som du steker gylne i en stekepanne med smør. Trekk medisterkakene gjerne i en gryte med kraft, buljong eller vann i ca. 10 minutter.
- 5. Lag jevning ved å blande mel og melk i et tett glass eller en mikromikser, og bland eller rist det til det er klumpfritt. Kok opp kraft eller sjy, og hell i jevningen i en tynn stråle. Rør hele tiden, så det ikke blir klumper.
- 6. Rør til sausen koker opp, og la den småkoke i ca. 5 minutter. Sausen kan farges med litt sukkerkulør eller soyasaus. Smak til med salt. Server medisterkaker med brun saus, potet og tyttebærsyltetøy.
medisterkaker:
brun saus:
Det er viktig for et godt sluttresultat at alle råvarene har tilnærmet lik temperatur, og at de er så kalde som mulig.