Oppskrift
Julens ostefat
40 minutter Enkel
Beskrivelse
Lag et deilig ostefat med noen av våre beste oster fra TINEs lokale ysterier!
Her får du noen enkle oppskrifter på «julete» tilbehør som passer perfekt
til ostene, og som garantert vil imponere gjestene.
Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)
4 Porsjoner
2 stk
fikener
1 stk
rødt eple
150 g
Dovre Norsk Brie (1 pakke)
285 g
Ridder®
500 g
Norvegia® Vellagret - fra ostehjul eller Jarlsberg® Vellagret
150 g
Selbu Blå® Original
190 g
Norsk Chevre Naturell Haukeli
100 g
valnøtter
10 stk
pepperkaker
10 stk
kjeks eller småkaker
2 skiver
ristet landbrød i staver
Tranebærchutney
1 pakke
frosne tranebær eller 250g ferske tranebær
100 g
sukker
2 stk
stjerneanis
1 stk
appelsin saften av
Honning med julekrydder
1 dl
flytende honning
5 stk
nellikspikre
1 stk
kanelstang
2 stk
stjerneanis
Timianhonning
1 dl
flytende honning
3 stilker
timian
1 stk
kanelstang
Slik gjør du
- 1. Tranebærchutney: Ha tranebær i en stekepanne sammen med sukker, stjerneanis og saften av en appelsin. La det koke opp under omrøring og sett til side til avkjøling.Tranebærchutney passer ypperlig sammen med Ridder® og Jarlsberg® Vellagret, og setter en ekstra spiss på ostefatet.
- 2. Honning med julekrydder: Bland honning, nellikspiker, kanelstang og stjerneanis i en skål.Honningen med julekrydder passer perfekt til Selbu Blå® og Dovre Ysteri Norsk Brie.
- 3. Timianhonning: Bland honning, kanelstang og timian i en skål.Timianhonningen smaker fantastisk sammen med Norsk Chevre Naturell.
- 4. Del fiken og epler i båter. La brien være hel og pynt med eplebiter og fiken. Ha på litt timianhonning ved servering. Del de øvrige ostene i biter og stenger, og legg disse på en stor fjøl eller et serveringsfat. Rist valnøttene i stekepanne og ha dem i en liten serveringsskål.
- 5. Legg pepperkaker, kjeks/småkaker og ristet landbrød i staver mellom ostene. Anrett skålene med tranebærchutney, honning med julekrydder, timianhonning og valnøtter på ostefatet. Server og nyt!Pynt gjerne ostefatet med julepynt for å skape ekstra julestemning. Klementiner passer kjempegodt til ostefatet, både smaksmessig og som dekorasjon.