Oppskrift
TINE®-vaffel med is og brunostsaus
40 minutter Enkel
Beskrivelse
Åshild Lerbak, De Norske Kokkelandslagene: “Topp TINE®-vaffelen med hjemmelaget is og brunostsaus, så får du en herlig dessertvaffel! Smaken av appelsin gjør at den passer perfekt til påskekosen.” Husk at isen skal stå ca. 3 timer i fryseren.
Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)
Vaniljeis
1 stk
vaniljestang
8 stk
eggeplommer
150 g
sukker
5 dl
TINE® Kremfløte
Vafler
100 g
smeltet TINE® Meierismør
4 dl
hvetemel
1 ts
bakepulver
½ ts
natron
1 dl
sukker
1 ts
vaniljesukker
1 ts
malt kardemomme
½ ts
salt
1 dl
TINE® Lettmelk 1,0 % fett eventuelt TINE® Helmelk eller den melken du har
3 dl
TINE® Kefir Økologisk
2 dl
TINE® Lettrømme 17 %
2 stk
egg
3 ss
TINE® Meierismør til steking
Brunostsaus
40 g
glukose
50 g
sukker
2½ dl
TINE® Kremfløte
150 g
TINE® Gudbrandsdalsost i terninger
2 ts
maldonsalt (flaksalt)
2 ss
ferskpresset sitronsaft
½ stk
appelsin , kun skall (zest)
Til servering
6 stk
appelsiner
Slik gjør du
- 1. Start på vaniljeisen ved å dele vaniljestangen. Skrap ut frøene og legg i en liten skål. Ta vare på resten av stangen, den skal brukes i brunostsausen.Du kan også bruke vaniljeis fra butikken.
- 2. Visp eggeplommer og sukker til en luftig og stiv eggedosis. Tilsett deretter vaniljefrøene.Av eggehvitene kan du lage pavlova-kake, eggehviteomelett, makroner og masse annet godt.
- 3. Pisk fløte til krem og vend den inn i eggedosisen. Hell blandingen over i en form og frys i minst 3 timer, gjerne over natten. Rør i massen 4-6 ganger underveis i fryseprosessen for å unngå krystaller.
- 4. Mens du venter på at isen skal stivne lager du vaflene. Her bruker vi oppskriften på TINE®-vaffel. Start med å smelte smør i en gryte på middels varme.
- 5. Bland mel, bakepulver, natron, sukker, vaniljesukker, kardemomme og salt i en bolle.
- 6. Deretter blander du vanlig melk, Kefir, rømme, egg og smeltet smør i det tørre. La vaffelrøren svelle (hvile) i 15 - 20 minutter.
- 7. Varm vaffeljernet og smør det eventuelt med litt smør før stekingen begynner. Avkjøl vaflene på rist hvis du ønsker dem sprø. Dersom du legger nystekte vafler oppå hverandre i en haug, blir de myke.
- 8. Start på brunostsausen ved å ha glukose og sukker i en kjele. Varm på middels varme til blandingen blir nøttebrun. Tilsett fløten og la den koke inn, det tar ca. 2 minutter.
- 9. Ta kjelen av varmen, ha i brunosten og bruk en stavmikser til å gjøre blandingen jevn. Smak til med salt, sitronsaft og appelsinskall. Serveres varm/lun.
- 10. Skrell appelsin og skjær i skiver. Legg skiver av appelsin på vaffelen, topp med is og hell over brunostsaus.
Vaniljeis
Vafler
Brunostsaus
Til servering