Oppskrift

Sitronpai (lemon pie)

60 minutter medium
Beskrivelse
Oppskrift på nydelig sitronpai eller lemon meringue pie som amerikanerne elsker. Og det med en grunn! Denne sitronterten er fylt med en herlig frisk og syrlig lemon curd, som på norsk kan oversettes til sitronkrem eller sitronsmør. På toppen ligger et lokk av marengs. Vakkert - og godt!

Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)

Paibunn

3½ dl
hvetemel
100 g
TINE® Meierismør
½ dl
sukker
1 stk
eggeplomme
1 ss
finrevet sitronskall
2 ss
sitronsaft

Til pensling av bunnen

1 stk
eggehvite

Sitronkrem (lemon curd)

1 stk
sitron (saft og revet skall)
100 g
sukker
1 ss
maizena (ca)
125 g
TINE® Meierismør
2 stk
egg

Marengs

3 stk
eggehviter
100 g
sukker

Slik gjør du

 1. 1. Til denne oppskriften på dessertpaien "Sitronpai", trenger du en paiform eller en rund form med løs kant, 22 cm i diameter.
 2. 2. Kjør mel, sukker, kaldt smør og revet sitronskall i food processor til du får en grynet masse. Ha så i eggeplomme og sitronsaft. Samle deigen godt med hendene og legg den i plast.
 3. 3. La paideigen ligge kjølig i ca 30 minutter.
 4. 4. Sett stekeovnen ved 200 °C.
 5. 5. Kjevle eller trykk deigen og kle en paiform i bunnen og litt opp langs kanten. Forstek paiskallet midt i ovnen i ca 15 minutter slik at det blir litt gyllent.
 6. 6. For at paiskallet skal holde seg sprøtt bedre, skal du pensle den varme bunnen med sammenvispet eggehvite umiddelbart etter at du tar den ut av ovnen.
 7. Sitronkremen

 8. 7. Vask sitronen godt og riv så det gule skallet. Ha sitronskall, sitronsaft, maisenna, sukker og egg i en kjele. Rør godt på svak varme til sukkeret er oppløst og egget tykner. Det er viktig at blandingen ikke koker.
 9. 8. Ta kjelen av platen og avkjøl litt, gjerne i vannbad. Skjær smøret i terninger og tilsett litt etter litt til sitronsausen tykner. Rør godt, bruk gjerne en mikser.
 10. 9. Hell sitronfyllet i det avkjølte paiskallet og sett kjølig i 15 minutter, slik at fyllet får "satt seg".
 11. Marengslokket

 12. 10. Visp hvitene til marengsen stive i en helt ren bolle og med en helt ren visp. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du visper til massen blir blank og stiv.
 13. 11. Fordel marengsen oppå sitronkremen og sett paien under grill (280°C) noen sekunder, til marengsenmassen er gyllen. Avkjøl paien før servering.

#1: For å få vispet eggehvitene stive, er det helt nødvendig at du bruker en helt ren bolle og visp.

#2: Lemon curd kan serveres til mye, for eksempel lunkne horn, rundstykker, scones eller kjeks.

Laster ...