Oppskrift

Skillingsboller fra Bakeriet i Lom

120 minutter Enkel
Beskrivelse
Hvert år selges tusenvis av boller over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du ca 20 skillingsboller. God fornøyelse!

Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)

20 Porsjoner

Skillingsboller fra Bakeriet i Lom

125 g
TINE® Meierismør
5 dl
TINE® Helmelk 3,5 % fett
1 stk
egg , romtemperert
50 g
fersk gjær (1 pk)
150 g
sukker
1 kg
hvetemel (ca)
1 ts
kardemomme
1 ts
salt

Fyll til skillingsboller

75 g
TINE® Meierismør , mykt
½ dl
sukker
2 ss
kanel
100 g
rosiner

Til pensling

1 stk
egg

Slik gjør du

  1. 1. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen bli fingervarm, ca 37°C. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over litt av deigvæsken og rør slik at gjæren løses opp. Elt inn de øvrige ingrediensene, men ikke ta i alt melet på en gang. Elt inn litt og litt av melet til du får en glatt og smidig deig.
  2. Forheving

  3. 2. La bolledeigen heve på et lunt sted i ca 40 minutter.
  4. Utbaking

  5. 3. Når deigen har hevet tar du den på et bakebord med mel på. Kjevle et rektangel, ca 20 x 50 cm. Rør sammen mykt smør, sukker og kanel i en bolle og smør det utover deigen. Dryss på rosiner.
  6. 4. Rull sammen til en tykk pølse, fra langsiden. Skjær i passe tykke biter, ca 20 stykker. Legg bollene på et stekebrett tildekket med bakepapir.
  7. Etterheving

  8. 5. Etterhev bollene under plast eller et rent kjøkkenhåndkle. La dem heve til dobbel størrelse.
  9. 6. Sett på stekeovnen på 225°C.
  10. 7. Pensle med sammenvispet egg. Stek bollene midt i stekeovnen i ca 10 minutter. Avkjøl på rist.

1. For å få det beste resultatet på baksten, er det viktig at alle ingrediensene har cirka samme temperatur. Husk derfor å ta ut egget en liten stund før slik at det rekker å romtemperere seg!

2. Den aller luftigste gjærbaksten får du ved å la deigen eltes lenge (gjerne minst 15 minutter) i en elte- eller kjøkkenmaskin!

Laster ...