Oppskrift

Lussekatter med Kesam®

150 minutter Enkel 15 minutter
Beskrivelse
Med Kesam® i lussekattene blir de ekstra saftige og friske i smaken. Denne oppskriften vil alle like på Luciadagen 13. desember.

Ingredienser

100 g
TINE® Meierismør
4 dl
TINE® Helmelk 3,5 % fett
25 g
fersk gjær
3 dl
Kesam® Original
1 stk
egg
1 g
malt safran
½ dl
sukker
¼ ts
salt
½ l
hvetemel
1 stk
egg til pensling
1 pakke
rosiner til pynt

Slik gjør du det

  1. 1. Smelt smør i en gryte. Tilsett melk og varm til fingervarmt. Rør ut gjær i blandingen og ha over i en bakebolle.
  2. 2. Rør inn Kesam, egg, safran, sukker, salt og hvetemel. Kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok til en smidig og elastisk deig, ca. 10 minutter.

    Hvis du bruker hel safran kan du støte den i en morter med litt sukker først. Har du ikke safran, kan du bruke 2 ts gurkemeie i stedet.

  3. 3. Dekk til deigen med et klede og la heve i ca. 1,5 time, eller til den når dobbelt størrelse.
  4. 4. Sett ovnen på 210 °C. Ha deigen på et melet bord og elt til samlet før du deler den i 24 små emner. Form lussekatter av emnene, og legg på et bakebrett med bakepapir. Legg over et rent kjøkkenhåndkle og etterhev i 30 minutter.
  5. 5. Pensle lussekattene med et sammenpisket egg og pynt med rosiner. Stek i ovnen i 15 minutter, eller til gylne. Avkjøl på rist.

Som annen søt gjærdeig kan lussekattene fint bakes god tid før Lucia (og denne deigen blir gode boller hele året) og fryses, for så å varmes på selve dagen, eller en annen dag du har bruk for en liten godbit.