Oppskrift
Vørterkake - Vørterbrød
110 minutter Enkel
Beskrivelse
Vørterkake hører for mange julen til. Den gode krydderduften som brer seg i huset når vørterkaken stekes gir julestemning. Vørterkake er morsom og populær gave å ha med bort.
Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)
2 porsjoner
500 g
siktet rugmel
1 ts
malt anis
1 ts
malt koriander
½ ts
malt nellik
1 ts
malt pepper
3 dl
TINE® Helmelk 3,5 % fett
1 dl
mørk sirup
50 g
gjær
1 stk
vørterøl (flaske 33 cl)
500 g
hvetemel
2 dl
rosiner
Slik gjør du
- 1. Bland rugmelet med halvparten av hvetemelet. Tilsett anis, koriander, nellik og pepper. Løs gjæren opp i lunken melk tilsatt sirup. Tilsett vørterøl og rør den lunkne væsken i melblandingen.
- 2. Elt deigen godt og tilsett mer hvetemel til deigen slipper bollen og er passe fast. Dekk med plast og la deigen heve på et lunt sted til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- 3. Sett stekeovnen på 200 °C. Finn fram en stekeplate som du har smurt eller har på bakepapir.
- 4. Del deigen i to eller tre like emner. Elt inn rosiner og form til runde eller avlange brød. Sett brødene på smurt stekeovnsplate og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Stek brødene nederst i ovnen i ca 40 minutter. Tips: Hvis du pensler vørterbrødene med vann idet de tas ut av stekeovnen blir de blanke oppå.
- 5. Server vørterkake med godt smør og ost på.
Istedenfor tradisjonelle krydder, kan man bruke ublandet gløgg sammen med vørterøl som deigveske.