Oppskrift
Moong dal
60 minutter Enkel
Beskrivelse
En godt krydret stuing av mungbønner (Moong dal) er som hverdagskost å regne i Pakistan. Til denne middagen serveres ris med krydderolje og stekt løk på toppen.
Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)
5 dl
gule mungbønner (eventuelt grønne linser)
1 l
vann
1 ts
chilipulver
½ ts
malt koriander
½ ts
gurkemeie
3 stk
hvitløksfedd
3 stk
tomater
2 stk
grønn chili
1 stk
laurbærblad
2 ss
sitronsaft
½ ts
salt
1 ts
garam masala
Topping
1 stk
løk
2 ss
solsikkeolje
3 ss
klaret smør
½ ts
hel spisskummen
3 stk
nellikspikre
5 stk
pepperkorn
2 stk
kardemommekapsler
4 stk
karriblader
2 stk
små tørkede chili
Til servering
2 dl
ris
4 stk
nanbrød
2 dl
frisk koriander
Slik gjør du
- 1. Skyll mungbønnene i et dørslag og la dem ligge dekket i kaldt vann i 30 minutter. Sil av vannet og kok opp i vann med chilipulver, malt koriander, gurkemeie og most hvitløk. La småkoke i 10-12 minutter.
Du kan bruke grønne linser om du ikke finner mungbønner.
- 2. Kok ris etter anvisning på pakken.
- 3. Grovhakk tomat, finhakk grønn chili og ha i bønnene. Kok til bønnene er møre og blandingen har tyknet, ca. 15 minutter. Tilsett litt mer vann om nødvendig, blandingen skal være som en grøt. Ha i laurbærblad, sitronsaft, salt og garam masala og rør godt.
- 4. Skjær løk i tynne skiver og fres dem i en varm panne med olje til gylne. Ha løk og olje over bønnestuingen.
- 5. Varm opp klaret smør og tilsett spisskummen, nellik, hel pepper, kardemomme, karriblader og tørket chili. Fres under omrøring i 2-3 minutter. Denne teknikken kalles tadka og frigjør smak og oljer fra krydderne. Hell over linsegryten ved servering.
- 6. Server linsegryten med grovhakket koriander, ris og nanbrød.
Rester etter Moong dal er perfekt å blande inn i curry-retter, gryteretter eller supper for å gjøre dem mer fyldige og smaksrike.