Oppskrift
Lys saus og hvit saus
10 minutter Enkel
Beskrivelse
Hvit saus danner basis for forskjellige sauser som får navn etter den smakstilsetningen som brukes, f.eks. karrisaus.
Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)
Lys saus:
4 dl
kraft fra kjøtt eller grønnsaker
2 ss
hvetemel eller 1–2 ts maisenna
½ ts
salt
Hvit saus med meljevning (uten smør):
1½ ss
hvetemel
4 dl
TINE® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
¼ ts
salt
Hvit saus med smør og mel:
1 ss
TINE® Meierismør
2 ss
hvetemel
4 dl
TINE® Helmelk 3,5 % fett eller lettmelk
¼ ts
salt
Slik gjør du
- 1. Kok opp kraft. Lag en klumpfri jevning av mel som piskes sammen med kald veske. Rør jevningen i sausen i en tynn, jevn stråle mens du rører konsant.
- 2. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med evt mer salt.
- 3. Rør sammen mel med litt av den kalde melken til du får en klumpfri jevning. Kok opp resten av melken, og rør den inn i jevningen i en tynn stråle mens du rører konstant.
- 4. ELLER du kan røre mel og kald væske sammen i kjelen til det er klumpfritt. Kok så opp under omrøring. La sausen koke i ca 5 minutter. Smak til med salt. Denne metoden passer godt når du lager små porsjoner.
- 5. Smelt smør og rør inn mel i en kjele. Spe ut med melk i omganger under røring, til du får en glatt saus.
- 6. La sausen koke i i ca 10 minutter på svak varme. Smak til med salt.
Hvit saus med meljevning (uten smør):
Hvit saus med smør og mel:
Du kan smaksette lys saus med sitron, tomatpuré, pepper, ost, sennep, karri, hakkede friske og tørkede urter, kajennepepper og muskat.