Oppskrift

Lammestek med fløtegratinerte poteter

120 minutter medium
Beskrivelse
Lam og fløtegratinerte poteter går hånd i hånd. Her har vi fylt den saftige lammesteken med hvitløk og rosmarin.

Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)

lammestek

1½ kg
benfri lammestek
1 ts
salt (ca)
½ ts
pepper (ca)
2 stk
hvitløksfedd
2 kvister
rosmarin
1 stk
rødløk i skiver
3 stk
gulrøtter i biter
½ stk
sellerirot
¼ stk
kålrot
8 dl
vann
1 terning
kjøttbuljong

Fløtegratinerte poteter

10 stk
poteter
1 stk
løk i tynne skiver
½ stk
purre i ringer
3 dl
TINE® Matfløte eller kremfløte
1 dl
TINE® Helmelk 3,5 % fett
1 ts
salt
¼ ts
nykvernet pepper
½ ts
revet muskat (kan sløyfes)
100 g
TINE® Ekte Revet Ost Original

Rødvinsaus

1 stk
sjalottløk
2 ss
TINE® Meierismør
4 dl
rødvin
3 dl
kraft /lammesky fra steken (ca)
1 ss
brunt sukker
1 stk
laurbærblad
2 dl
TINE® Crème Fraîche Original eller Lett
½ ts
salt
¼ ts
pepper
1 ts
soyasaus

Maizenablanding

2 ts
maizena
½ dl
vann

Slik gjør du

  1. 1. Sett stekeovnen på 125 °C.
  2. Lammestek

  3. 2. Gni lammesteken inn med salt og pepper. Hakk hvitløkfedd og rosmarin og fyll kjøttet før det surres. Stikk et steketermometer midt i kjøttet.

    Har du allerede en surret stek, kan du skjær små snitt i kjøttet med en skarp kniv og fyll med hvitløk og rosmarin.

  4. 3. Skjær løk i båter og gulrot, sellerirot og kålrot i biter. Fordel utover en langpanne, hell på buljong og legg lammesteken på toppen. Stek i ovnen i 1,5 - 2 timer eller til steketermometeret viser 67 - 70 °C.

    La steken hvile i 15 - 30 minutter før den skjæres opp.

  5. Fløtegratinerte poteter:

  6. 4. Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.
  7. 5. Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15 - 20 minutter.
  8. Rødvinssaus

  9. 6. Lag saus ved å frese finhakket sjalottløk i smør til blank. Tilsett rødvin, kraft, brunt sukker og laurbærblad. La småkoke uten lokk til sausen er redusert til halv mengde.
  10. 7. Sil over i en annen gryte og tilsett crème fraîche. Smak til med salt, pepper, soyasaus og eventuelt litt sukker.

    Ønsker du en tykkere saus, kan du spe med litt Maizena rørt ut i kaldt vann.


Du bør alltid bruke et steketermometer når du tilbereder kjøtt. Da får du steken akkurat slik du ønsker deg. Lammekjøtt er medium når kjernetemperaturen er 67-70 °C og gjennomstekt ved 76 °C. Husk at temperaturen vil fortsette å stige noe når den er ute av ovnen.

Laster ...