Lammestek med fløtegratinerte poteter
Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)
lammestek
Fløtegratinerte poteter
Rødvinsaus
Maizenablanding
Slik gjør du
- 2. Gni lammesteken inn med salt og pepper. Hakk hvitløkfedd og rosmarin og fyll kjøttet før det surres. Stikk et steketermometer midt i kjøttet.
Har du allerede en surret stek, kan du skjær små snitt i kjøttet med en skarp kniv og fyll med hvitløk og rosmarin.
- 3. Skjær løk i båter og gulrot, sellerirot og kålrot i biter. Fordel utover en langpanne, hell på buljong og legg lammesteken på toppen. Stek i ovnen i 1,5 - 2 timer eller til steketermometeret viser 67 - 70 °C.
La steken hvile i 15 - 30 minutter før den skjæres opp.
- 4. Sett ovnen på 220 °C. Skrell potet og skjær i tynne skiver. Hakk løk og purre og kok med potetskiver, fløte og melk til potetene er møre, ca. 10 minutter. Tilsett salt, pepper og revet muskattnøtt. Ha over i en ildfast form og dryss over ost.
- 5. Gratiner potetene midt i ovnen til osten er smeltet og gyllen, 15 - 20 minutter.
- 6. Lag saus ved å frese finhakket sjalottløk i smør til blank. Tilsett rødvin, kraft, brunt sukker og laurbærblad. La småkoke uten lokk til sausen er redusert til halv mengde.
- 7. Sil over i en annen gryte og tilsett crème fraîche. Smak til med salt, pepper, soyasaus og eventuelt litt sukker.
Ønsker du en tykkere saus, kan du spe med litt Maizena rørt ut i kaldt vann.
Lammestek
Fløtegratinerte poteter:
Rødvinssaus
Du bør alltid bruke et steketermometer når du tilbereder kjøtt. Da får du steken akkurat slik du ønsker deg. Lammekjøtt er medium når kjernetemperaturen er 67-70 °C og gjennomstekt ved 76 °C. Husk at temperaturen vil fortsette å stige noe når den er ute av ovnen.