Oppskrift
Kardemommesnurrer
90 minutter medium
Beskrivelse
Kardemommesnurrer eller boller med krydder i svingene - kjært barn har mange navn. Kardemommeboller smaker alltid godt og egner seg også veldig godt til å fryse ned. Dermed har du noe godt på lur dersom du skulle få overraskende besøk.
Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)
1 Porsjon
Grunndeig søt gjærbakst:
150 g
TINE® Meierismør
5 dl
TINE® Helmelk 3,5 % fett
50 g
gjær
½ ts
salt
1¼ dl
sukker (ca.100g)
1½ ts
malt kardemomme
1 stk
egg
12 dl
hvetemel (ca.)
Pensling:
1 stk
sammenvispet egg
Fyll :
100 g
TINE® Meierismør (romtemperatur)
1 dl
sukker
2 ts
malt kardemomme
Pensling og dryss:
1 stk
egg
4 ss
perlesukker
Slik gjør du
- 1. Denne oppskriften på hjemmelagde kardemommesnurrer gir ca 16 deilige boller.
- 2. Smelt smøret i en kjele og tilsett melken. La blandingen være fingervarm (37 °C). Smuldre gjæren i en bakebolle og tilsett litt av væsken. Rør til gjæren er oppløst. Hell i resten av melkeblandingen.
- 3. Tilsett salt, sukker, kardemomme og egg. Hell i det meste av melet, men gjem litt til utbaking. Arbeid til en smidig og litt løs deig. Sett deigen lunt til heving dekket med plast ca. 30–40 minutter.
- 4. Rør sammen smør, sukker og kardemomme til fyllet. Del deigen i to deler og kjelve hver ut til en leiv, ca. 20 x 45 cm. Smør fyllet utover. Rull sammen og skjær i ca. 2 cm brede biter.
- 5. Sett stekeovnen på 250 °C.
- 6. Legg bollene med snittflaten ned på stekeplate med bakepapir. Etterhev ca. 30–40 minutter under plast. Pensle med sammenpisket egg og strø på perlesukker. Stek midt i ovnen ca 7 - 8 minutter. Avkjøl kardemommebollene på rist.
Ved all gjærbakst er det viktig å bruke minste mengde mel. Det er lettere å justere deigen til passe konsistens med mer mel om den er for løs, enn det motsatte.