Oppskrift
Grovt brød
180 minutter medium
Beskrivelse
Lag herlige grovbrød med kulturmelk og masse frø, til hele familiens frokost og lunsj. Passer godt på matpakken og holder seg veldig godt i kjøleskapet.
Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)
3 Porsjoner
Oppskrift på tre saftige grovbrød
100 g
helkorn hvete
2 dl
vann
1 kg
sammalt hvete, grov
250 g
sammalt rug, fin
7 dl
hvetekli eller kruskakli
1 dl
linfrø
1 dl
sesamfrø
1 dl
solsikkekjerner
1 dl
hvetemel
2 ts
salt
15 dl
TINE Kulturmjølk
50 g
gjær
Slik gjør du
- 1. Legg hvete helkorn i bløt i 2 dl vann over natten, eller kok opp og la trekke noen minutter før melken tilsettes, la blandingen bli fingervarm. Varm melk/yoghurt/vann til fingervarmt. Rør gjæren ut i væsken.
- 2. Bland sammen alt det tørre, men bare litt av hvetemelet. Elt godt sammen til grøtaktig tykk deig, tilsett evt resten av hvetemelet eller mer væske for å få riktig konsistens. Elt deigen 8-10 min i kjøkkenmaskin.
- 3. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca. 1 time.
- 4. Elt deigen sammen på nytt, dekk bakebollen med plast og la deigen heve ca. 30 min. Ha deigen over i godt smurte former (bunnen på formen dekkes med en strimmel bakepapir). Dekk formene med et klede og la brødene heve ca. 30 min.
- 5. Forvarm ovnen til 225 ºC. Sett brødene inn på nederste rille i ovnen og senk temperaturen til 200 ºC. Stek brødene i 45-60 minutter.
Brødene er tunge og saftige og holder seg best hvis de oppbevares i kjøleskapet.
Brødene egner seg godt til frysing. Del dem evt i to før de legges i fryseboksen og ta opp brød for 1-2 dager av gangen.