Forskjellen på Biola®, kefir og kulturmelk

Vi har flere varianter av syrnet melk: Biola®, kefir og kulturmelk. Selv om de har noen likheter, har de også svært forskjellige egenskaper. Ulikhetene handler blant annet om fettinnhold, syrekultur, økologi og vitamin D.


Mange er glad i syrnet melk, og mange har nok også en fast favoritt. Syrnet melk smaker godt som den er som drikke i et glass, og syrnetvariantene kan også brukes til å lage deilige kaker og drikker. Se noen av våre fristende oppskrifter i dette heftet.

Vet du hva som er forskjellen mellom de ulike typene syrnet melk?

Kulturmelk

Det finnes to varianter av kulturmelken, en skummet kulturmelk med 0,4 % fett og en vanlig kulturmelk med 3,5 % fett. Fettinnholdet i melken betyr mye for hvor tykk den føles og for smaken. Skummet kulturmelk smaker litt annerledes enn vanlig kulturmelk fordi den har lavere fettinnhold. Den er mager og har derfor fått Nøkkelhull. Begge kulturmelkvariantene er syrnet med melkesyrebakterier.
Les mer om kulturmelk på tine.no.

Kulturmelk egner seg veldig godt til baking. Melkesyrebakteriene i syrnet melk påvirker stivelsen i mel slik at den tar opp mer væske. Dette fører til saftigere bakverk, som for eksempel vafler, pannekaker, scones, boller og brød. 

Kefir

Kefir er økologisk og har et fettinnhold på 3,5 %. Melken er ganske tykk i konsistensen. Kefiren fra TINE syrnes med melkesyrebakterier og gjær. Den skiller seg fra kulturmelk ved sin spesielle smak. Syrnet melk har vært i bruk i årtusener, og kefir er en av de eldste surmelkstypene. Både kefir og yoghurt stammer fra landsområdene ved Kaukasus. Ordet kefir er tyrkisk og betyr «behagelig, velsmakende».

Brødrester? Lag en saftig kefirkake! Gammelt brød kan faktisk få nytt liv og bli til en smakfull og deilig kake. Kefir gjør at denne kaken blir skikkelig saftig: Brødkake med kefir

 

Biola®

Alle de smaksatte variantene av Biola® er laget på skummet melk og har et fettinnhold på 0,1 %. De er tilsatt vitamin D. Biola® med naturell smak har et fettinnhold på 1,2 % og oppleves derfor litt tykkere enn de øvrige variantene.

Biola® er syrnet med A- og B-bakterier, og er i tillegg tilsatt bakterien LGG®. Denne blandingen av bakterier gir en litt annerledes smak enn kulturmelk. I tillegg til A, B og LGG®-bakterier, er de smaksatte variantene av Biola® syrnet med yoghurtbakterier.
Bli bedre kjent med Biola® på tine.no.

 

Se vår brosjyre «Syrnet melk – tradisjonsrike smaker» og la deg inspirere av fristende oppskrifter med syrnet melk: 

 

 


Er det noe du lurer på eller ikke fikk svar på? Ta kontakt med oss på chat (nederst på nettsiden), telefon eller e-post så hjelper vi deg gjerne :)