Oppskrift

Fastelavnsboller med vaniljekrem

100 minutter Enkel
Beskrivelse
Det er ikke bare til fastelaven det er lov å fylle bollene med krem. Vaniljekremen gir bollene det lille ekstra og som både store og små er glad i. Med et lett dryss av melis på toppen, blir disse hjemmelagde bollene helt uimotståelige.

Ingredienser

26 Porsjoner

Fastelavensboller

17 dl
hvetemel (ca)
2 dl
sukker
50 g
gjær (ev. 1 pk tørrgjær)
1 ts
salt
3 ts
malt kardemomme
1 stk
egg
6 dl
temperert TINE® Helmelk 3,5 % fett
150 g
romtemperert TINE® Meierismør i terninger

Pensling

1 stk
sammenvispet egg

Vaniljekrem

3 dl
TINE® Kremfløte
3 dl
Piano® Original Vaniljekrem

Dryss

3 ss
melis

Slik gjør du det

 1. 1. Ha mel, sukker, gjær, salt, kardemomme og egg i en bolle. Legg salt og gjær på hver sin side i bollen. Tilsett temperert melk og elt deigen godt sammen.

  Tørrgjær tåler temperatur opp til 40 °C, og fersk gjær tåler opp til 30 °C. Blir deigen for varm drepes gjæren og bakverket hever seg ikke.

 2. 2. Tilsett romptemerert smør i biter og elt videre i 2-3 minutter på lav hastighet. Øk hastigheten og elt i ca. 5-10 minutter til.

  Ha i litt ekstra mel om deigen blir klissete. Deigen er passe når den akkurat slipper bollen og du kan ta på den uten at deigen setter seg fast på fingrene.  

 3. 3. Dekk bollen med håndkle eller plast, og la deigen heve til dobbel størrelse. 40-60 minutter avhengig av temperatur.

  Står deigen kaldt bruker den lengre tid på å heve enn om den står varmt.

 4. 4. Sett ovnen på 210 °C. Hell deigen ut på et melet bord. Del i emner og rull til boller.
 5. 5. Legg bollene med god avtand på et stekebrett dekket med bakepapir og la etterheve til dobbel størrelse, 30-45 minutter. Pensle med lettpisket egg og stek gylne i ovnen i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.
 6. Vaniljefyll til fastelavensboller

 7. 6. Visp kremfløten stiv og bland den med ferdig Piano vaniljekrem. Del bollene i to og legg vaniljekremen på bollebunnene. Legg på toppene. Fastelavnsboller blir ekstra lekre når du gir dem et dryss med siktet melis.

Du kan gjerne erstatte halvparten av smøret med Kesam® Original for litt magrere boller.