Oppskrift

Elgstek

130 minutter medium
Beskrivelse
Har du en elgstek tilgjengelig, er søndagsmiddagen reddet. La den trekke lenge i en gryte, så får du en saftig og mør stek.

Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)

Elgstek:

2 kg
elgstek
2 ss
TINE® Meierismør
10 stk
einebær
½ ts
salt
1 ts
nykvernet pepper
8 dl
vann

Potet:

16 stk
mellomstore poteter

Saus:

2 beger
TINE® Lett Crème Fraîche 18 %
20 g
TINE® Gudbrandsdalsost
3 ts
gele av tyttebær , eller rognebær
2 ss
hvetemel
2 dl
kjøttkraft eller vann
1 ts
sukkerkulør

Grønnsaker:

1 stk
blomkål
6 stk
gulrøtter i skiver
500 g
brekkbønner

Slik gjør du

  1. 1. Tørk godt av kjøttet med et kjøkkenpapir. La smøret bli brunt i en jerngryte. Brun kjøttet på høy temperatur. Trekk gryten til side fra platen. Dryss på hakkede einebær, salt og pepper.
  2. 2. Hell kokende vann ved siden av kjøttet i gryten. La steken trekke under lokk på svak varme. Snu steken hver time. Den er ferdig når kjernetemperaturen viser 65°C. Beregn minst 1 times steking pr kg kjøtt.
  3. Potet:

  4. 3. Vask potet godt og kok møre, i 20–30 minutter.
  5. Saus:

  6. 4. Ta steken ut av gryten og tilsett TINE Lett Crème Fraîche, brunost og gele. La alt få et oppkok og rør inn en jevning av hvetemel og kjøttkraft eller vann. La sausen koke ca 10 minutter. Smak den godt til med salt og pepper. Tilsett litt sukkerkulør dersom du vil ha sausen litt mørkere.
  7. Grønnsaker:

  8. 5. Skjær opp blomkål og kutt gulrot i staver. Kok blomkål, gulrot og brekkbønner i 6–8 minutter. Skjær kjøttet i tynne skiver og legg på fat. Drypp over litt saus, men ha resten i sausekopp ved siden av. Server elgsteken sammen med kokte poteter og grønnsaker.

Bruk helst steketermometer. Ta steken ut når termometeret viser ca 63 - 65°C. Da er steken optimalt saftig med delikat rosa snittflate. Hvis kjernetemperaturen blir høyere enn dette, blir kjøttet mer gjennomstekt, gråere og dermed også tørrere.

Laster ...