Oppskrift

Chiu chow chiliolje

30 minutter Enkel
Beskrivelse
Spicy kinesisk chiliolje er klassisk tilbehør til blant annet dim sum, stekt ris og nudler. Vi har forenklet oppskriften noe til å passe utvalget i norske butikker, uten å miste den dype, gode smaken. Bruk chilimosen i wok, stekt kjøtt, som tilbehør i supper, asiatiske retter eller til grillmaten. Oppskriften gir ca. 6 dl hot chiliolje.

Ingredienser (Allergener vises med uthevet tekst)

1 Porsjon
15 stk
rød chili
2 ts
salt
2 stk
hvitløksfedd
3 dl
rapsolje
2½ dl
tørket chiliflak (Sichuan)
1 ts
sukker
2 ss
soyasaus

Slik gjør du

  1. 1. Finsnitt chili og mos til en grov mos i en morter med salt. Mos hvitløkfedd og varm opp 0,5 dl av oljen i en liten kjele over medium varme.
  2. 2. Fres hvitløken forsiktig i oljen under konstant omrøring til den er myk og gyllen, ca. 10 minutter. Det må ikke være for høy varme slik at hvitløken blir fritert og sprø, den skal holde seg myk.
  3. 3. Ha i most chili og salt og fres videre i 5-8 minutter. Rør inn resten av oljen og varm opp. Tilslutt rører du inn chiliflak, sukker og soyasaus. Avkjøl og smak til med salt, sukker eller soya.

    Chiliflak får du kjøpt i butikken, men i små mengder. Det er bedre (og rimeligere) å kjøpe større poser i asiatiske supermarkeder. La gjerne ubrukt ligge i en bolle i romtemperatur. Da vil de tørke inn over tid. Når du har mange, kan du knuse de tørre chiliene i en morter eller kjøre dem i en kjøkkenmaskin med knivblad, og du har dine egne chiliflak.

  4. 4. Ha over på en krukke eller glass og oppbevar i kjøleskapet. Den holder seg i 2-3 måneder.

Bruk hansker når du håndterer chili, og får du det i øynene, skyll godt og lenge med kaldt vann.

Laster ...